Avrupa ülkeleri maske ve tıbbi malzeme için yarışırken, fiyatlar iki-üç katına çıktı

Avrupa’da maske ve tıbbi malzeme fiyatları değerinin iki üç katı fiyatlarla satılmaya başlandı. Romanya'da bir dağıtım firması parasını peşin ödedikleri malzemenin ertesi gün 2-3 katı fiyatına başka bir müşteriye satıldığını öğrendiklerini söyledi.

DIŞ HABERLER

Euronews’un haberine göre Avrupa’da ülkelerin sağlık çalışanları için hayati olan tıbbi malzemelere talebi artarken bu malzemelerin değerlerinin 2-3 katına satıldığı iddia edildi.

Romanya’da eczacılık ürünleri dağıtım şirketi Unifarm başka müşterilerin daha iyi teklifler vermesi üzerine siparişlerin birçoğunun yerine gönderilmediğini açıkladı.

Şirketin genel müdürü Adrian Ionel’in sözleri tıbbi ürünlerin dağıtımında nasıl bir akıldışılığın yaşandığını gözler önüne serdi.

Ionel “Belirli malzemeler için yüzde 10, 20 ya da 30 kapora verdiğimiz ancak ertesi sabah üreticinin başka bir müşterinin gelip stoktaki tüm malzemelerin parasının yüzde 100’ünü ödeyerek satın aldığı gerekçesiyle sözleşmeyi iptal ettiği durumlarla çok karşılaştık” dedi.

Ionel alacakları malzemenin parasının tamamını peşin ödedikleri başka siparişlerinde ise, üreticinin ertesi sabah kendilerine başka müşterilerin gelip 2-3 kat daha fazla ödediklerini ve bu yüzden malzemeleri o müşteriye sattıklarını söylediğini anlattı.

Romanya şimdi Brüksel’in fonlarıyla gönderilen tıbbi ekipmanının stoklandığı yer olacak ve AB üyesi ülkelere dağıtım buradan yapılacak. Ancak bazıları bunun için çok geç kalındığını belirtiyor.

Covid-19 pandemisinin en ağır seyrettiği İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri haftalarca hastanelerinde tıbbi malzeme eksikliği yaşadılar.

Uluslararası Hemşireler Konseyi Başkanı Howard Catton da yaşananların gelecek için bir ders olması gerektiğini belirterek tıbbi malzemenin şimdi değil daha önceden depolanmış olması gerektiğini söyledi.

AB’nin kriz yönetiminden sorumlu komisyon üyesi Janez Lenarcic ise Euronews’e yaptığı açıklamada “daha fazla tıbbi malzeme tedarikinin yakında erişilebilir olacağından umutlu olduğunu” söyledi.

Bunun herkesin yüz yüze olduğu bir sıkıntı olduğunu kaydeden Lenarcic “Herkes aynı şeyi aynı zamanda ve çok miktarda istiyor. Talep ile arz arasındaki uyuşmazlık tabii ki temini zorlaştırıyor ancak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Avrupa için bu stokun yaratılmasında gönüllü olan üye devletlerle iyi bir temas içindeyiz. Bu yüzden yakında üye ülkelerimizin ek kapasitesi olacak” dedi.