AKP tabanının hedef aldığı Özlem Zengin'e destek KADEM'den geldi

AKP'lilerin hedef gösterdiği, ihraç edileceği iddialarıyla gündeme gelen Özlem Zengin'e destek Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın kurucularından olduğunu KADEM'den geldi.

Haber Merkezi

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde AKP'nin oy kaybı yaşamasının yanı sıra benzer bir siyasi yelpazeye seslenen YRP'nin oylarını ülke genelinde arttırması, AKP içinde tartışmaları ve eleştirileri körükledi. 

AKP'nin kendi çizgisini koruyamadığı ve temel ilkelerine sadık kalmadığı ifadeleri etrafında toplanan eleştirilerin hedefinde ise AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin var. Sosyal medyada gündem olan Özlem Zengin, kimi AKP'li hesaplar tarafından yoğun şekilde eleştirildi, ihraç edildiği iddia edildi ve hedef gösterildi. İddiaları yalanlayan AKP açıklamasının ardından KADEM, Zengin’e sahip çıkan bir açıklama yayımladı. 

Zengin, İstanbul Sözleşmesi’ni savunan ifadeleri sebebiyle hem AKP tabanında hem de nafaka konusu üzerinden siyaset yapan YRP tarafından hedef alınmıştı. İsrail'le olan ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini ifade eden konuşmaları da yine seçimlerden sonra sosyal medyada gündem oldu. AKP'li hesapların seçim çalışması yapmadığını söylemesiyle ihraç iddialarının fişeği atıldı. Bohemian Rhapsody filmini çok beğendiğini ve hatta iki kez izlemeye gittiğini ifade etmesi de Zengin’in başına bela oldu. Senaryoda yer alan eşcinsel sahnelerden dolayı hedef alınan film aynı zamanda “LGBT derneklerini yasaklayacağını” söyleyen YRP tarafından da kullanıldı.

İsmailağa cemaati vakfındaki çocuk istismarının araştırılması için önerge veren AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'i, Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu “CHP'lilerin ekmeğine kaymak sürmekle" suçlamıştı. Zengin son olarak, Saadet Partili Hasan Bitmez'in kürsüde fenalaştığı sırada tartışmaya devam ettiği ve kendisini hedef almayı sürdürerek "Allah’ın gazabı böyle olur" ifadesini kullandığı için eleştirilerin odağı olmuştu.

İddialar gündeme geldi, AKP açıklama yaptı

soL'un da geçtiğimiz günlerde işaret ettiği Zengin'e dair eleştiri ve ihraç gündemi, sonrasında AKP’den açıklama gelmişti. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Zengin'in AKP Grup Başkan Vekilliği görevine son verildiğine dair iddiaları yalanladı.

Güler, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''AK Parti Grup Başkan Vekilimiz Özlem Zengin’in görevinin başında Meclis'teki çalışmalarına devam ettiğini kamuoyuna iletmek isterim. Uzun yıllar İstanbul teşkilatlarında birlikte çalışmaktan büyük memnuniyet ve onur duyduğum Özlem Zengin başkanımızın davamıza olan inancının ve samimi çalışmalarının yakından şahidiyiz. Önümüzdeki dönemde de birlikte çalışmaya ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.''

KADEM'den Özlem Zengin'e destek

Kurucularının arasında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın da bulunduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Özlem Zengin’e destek çıktı. Kadem, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "31 Mart seçimlerinin ardından, başta Özlem Zengin olmak üzere toplumda önde olan ve siyasetin içinde yer alan bazı kadınlar, özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen büyük bir linç kampanyasına maruz kalıyor" ifadelerine yer verdi. Dernek, siyasette yükselen kadınların hedef alınmasını şiddetle kınadıklarını belirterek, "Siyasi sorumluluk alamayan kişilerin günah keçisi olarak Özlem Zengin'i seçmeleri, ona hakaret ve çirkin ithamlarda bulunmaları asla kabul edilemez" diye yazdı.

‘Sorumluluk alamayanlar günah keçisi olarak Özlem Zengin'i seçiyor’

KADEM, seçimin ardından görevden alındığı iddialarıyla gündeme gelen Zengin hakkında paylaşımda bulundu. KADEM'in resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"31 Mart seçimlerinin ardından, başta Özlem Zengin olmak üzere toplumda önde olan ve siyasetin içinde yer alan bazı kadınlar, özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen büyük bir linç kampanyasına maruz kalıyor.

Siyasi sorumluluk alamayan kişilerin günah keçisi olarak Özlem Zengin'i seçmeleri, ona hakaret ve çirkin ithamlarda bulunmaları asla kabul edilemez. Özlem Zengin'in adaletten yana dik duruşu, 30 yıldır içinde olduğu davanın öncülerinden olarak verdiği hak ve hukuk mücadelesi takdire şayandır.

‘Siyasette yükselen kadınların hedef alınmasını kınıyoruz’

Kendi konfor alanlarını, dini ve toplumsal gereklilik gibi göstermeye çalışan bu zihniyetin her fırsatta kadınlara saldırması manidardır. Oysa ki toplumun ihtiyacı olan şey, suçu başkasında arayan değil özeleştiri yapabilen akıldır.

Parti ayrımı yapmaksızın kadınların siyasete katılımının güçlenmesini destekliyor, siyasette yükselen kadınların hedef alınmasını, kadın hakları savunuculuğu yapan bir STK olarak şiddetle kınıyoruz.

Unutulmamalıdır ki kadınların ve gençlerin desteğini alamayan hiçbir oluşum süreklilik gösteremez."

KADEM Vakfı ile ilgili bilinmeyenler

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM Vakfı), kurucularından biri AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar. 

KADEM Vakfı, 7 Temmuz 2015’te Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın yanırısa, eski AKP milletvekili Emine Sare Aydın, Berat Albayrak'ın abisi Serhat Albayrak'ın eşi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hafize Şule Albayrak, AKP Milletvekili Mustafa Varank’ın eşi Esra Varank ile iktidar yakın birçok isim tarafından kuruldu.

AKP’li kadınların çalışmalarını yürüttüğü derneğin, kurulduğu 2013 yılından beri AKP politikalarından şaşmadığını görüyoruz. Zaman zaman AKP içinden eleştirilere hedef olan çıkışları olsa da, KADEM’in temel işinin hükümetin köşeye sıkıştığı başlıklarda devreye girmek ve prestij sağlamak olduğu açık. 

KADEM, İstanbul Sözleşmesi’ne verdiği destek nedeniyle içeriden gelen eleştirilere karşı, anlaşmayı imzalayanın bizzat hükümet olduğu gerçeğini hatırlatmıştı. Aile kurumu onlar için de kutsaldı, yaptıkları şey, kadını bu “kutsal” yapının içinde korumaya çalışmaktan ibaretti. Tartışmaların odağını oluşturan “her türlü cinsel yönelim sahibi bireyin şiddet ve ayrımcılığa karşı devlet korumasında olması” maddesine ilişkinse “Biz şiddete karşıyız, eşcinsellik ve benzeri akımlar yaradılışa aykırı, sapkın eğilimlerdir” diyerek işin içinden sıyrılıyorlardı.

KADEM'in basına yansıdığı birkaç haber:

  • KADEM Vakfı ‘‘FETÖ’’ kitapçığı hazırlayarak “Ergenekon itirafı”nda bulunmuştu. Kitapçıkta üst düzey askerlerin uzaklaştırılarak yerlerine cemaat üyelerinin yerleştiği belirtilmişti.
  • İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Erdoğan’ın onayıyla KADEM Vakfı'na izinsiz para toplama hakkı verdi. Bu ayrıcalıkla KADEM Vakfı devletten izin almadan para toplayabilecek.
  • 2022’de KADEM Vakfı’na ait Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu için İBB Meclisi’nde Cumhur İttifakı’nın çoğunluk oylarıyla imar değişikliği yapıldı. Parseldeki “özel eğitim alanı” fonksiyonu iptal edilerek yurt kullanımını yasal hale getirmek için “özel sosyal tesis alanı” fonksiyonu verildi.