'Yeterli fon sağlanmazsa Yemen'e yardım programları kapanır' açıklaması: Kriz dehşet verici boyutta

Birleşmiş Milletler, 'Yemen'de BM destekli 41 yardım programından 30'undan fazlası, ek fonların sağlanmaması durumunda önümüzdeki haftalarda kapatılacak' açıklamasında bulundu. Suudi Arabistan tarafından açılan ve 5 yıldır süren savaş, ülkenin sağlık sistemini yıpratmış durumda.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM), Covid-19 ve kolera salgınlarının devam ettiği Yemen'e yönelik yardım programlarının dörtte üçünün daha fazla fonlama sağlanmaması durumunda kapanacağını açıkladı.

Telesur'da yer alan habere göre, 2 Haziran'da yapılan bir BM konferansında uluslararası bağışçıların Yemen için 1,35 milyar dolar katkı yaptıkları, ancak bunun Yemen için 2,4 milyar dolarlık fon artırma hedefinin çok altında olduğu belirtildi.

BM İnsan Hakları Sözcüsü Rupert Colville, Cenevre'de yaptığı basın toplantısında, "Yemen'de BM destekli 41 yardım programından 30'undan fazlası, ek fonların sağlanmaması durumunda önümüzdeki haftalarda kapatılacak" açıklamasında bulundu.

Colville, "Şu anda ülke, dünyanın yardımına daha önce hiç olmadığı kadar muhtaç ve bu yardımı alamıyor" diye konuştu.

Yemen'de şu ana kadar resmi olarak 563 Covid-19 vakası açıklandı. Resmi verilere göre, virüs nedeniyle 130 kişi yaşamını yitirdi.

Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin verilerine göre, Yemen, 1 milyon vatandaş başına 31 testle dünyanın en az Covid-19 testini uygulayan ülkeler arasında.

Öte yandan, ülkede pandeminin yanı sıra dünyanın en kötü insani krizlerinden biri yaşanıyor. BM'nin verilerine göre Yemen'de bu yıl 137 bine yakın kolera ve diyare vakası görüldü. Bu vakaların dörtte birinin 5 yaş altı çocuklar olduğu kaydedildi.

BM, aynı zamanda Yemen'de sağlık sisteminin çöktüğünü ve yeterli yatağa ve temel ilaçlara sahip olmayan hastanelerin hastaları geri çevirdiğini açıkladı. Gıda yetersizliğinin de bulunduğu ülkenin dünyanın en düşük bağışıklık düzeyine sahip nüfuslardan biri olduğuna dikkat çekiliyor.

UNICEF, ayrıca açıklama yaparak, Temmuz ayı sonuna kadar 30 milyon dolar mali destek alamaması durumunda dört milyon insan için su, temizlik ve hijyen hizmetlerinin kapanacağını söyledi.

UNICEF'in Yemen temsilcisi Sara Beysolow Nyanti, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, "Kriz dehşet verici boyutta" değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın açtığı savaş 5 yıldır sürüyor

Yemen'de Suudi Arabistan'ın açtığı savaş sürüyor. 5 yıldır süren savaş, ülkedeki sağlık sistemini yıpratmış durumda. Ülkede savaş nedeniyle milyonlarca insan kıtlıkla mücadele ediyor.

Aden'de ayrılıkçı bir grup 25 Nisan tarihinde Suudi destekli hükümete karşı kentte ve güney bölgelerinde öz yönetimini ilan etmişti.

Suudi destekli hükümetin koronavirüs nedeniyle ilan ettiği ateşkes, Birleşmiş Milletler'in talebiyle 1 ay daha uzatılmıştı.