Yemen'de koronavirüs: Aden 'kuşatılmış kent' ilan edildi

Yemenli yetkililer, Suudi Arabistan destekli hükümetin kontrolündeki Aden'i, kentte koronavirüs salgınının görülmesi nedeniyle 'kuşatılmış kent' ilan etti.

Dış Haberler

Yemenli yetkililer, koronavirüs salgınından etkilenen Aden'i "kuşatılmış kent" ilan etti. Suudi destekli hükümetin kontrolündeki kentte Covid-19 vaka sayısı 35'e yükselirken, 4 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Aden merkezli ulusal koronavirüs komitesi, dün kentte 17 yeni koronavirüs vakası görüldüğünü bildirdi. Bunlardan 10'u güney liman bölgesinde görüldü.

Suudi destekli hükümetin kontrol ettiği bölgelerde toplam vaka sayısı 51'i bulurken, virüs kaynaklı 8 ölüm gerçekleşti

Aden merkezli komite, "kuşatılmış kent" ilanını, koronavirüsün yanı sıra son sel felaketlerinden sonra ortaya çıkan hastalıklardan dolayı verdiğini açıkladı. Aden'den tüm bölgelere erzak nakliyatı haricinde tüm seyahatler yasaklandı.

Sana'yı ve birçok kent merkezini kontrol eden Husiler, bu bölgelerde yalnızca 2 vaka görüldüğünü ve bir kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Aden merkezli hükümet, Husileri "gerçek vaka sayısını gizlemek"le suçluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplumsal bağışıklığın en düşük olduğu ülkelerden olan Yemen'de virüsün yayılma koşullarının tamamen olgunlaştığı uyarısında bulundu. Ülkede test kapasitesinin yetersiz olduğu kaydedildi.

Komite, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Aden'deki idari ve siyasi durum da, koronavirüsle mücadele etmeyi engelliyor. İlgili oluşumların görevlerini yapabilmesi için bu konuda çözüm getirilmeli" dedi.

Aden'de ayrılıkçı bir grup 25 Nisan tarihinde Suudi destekli hükümete karşı kentte ve güney bölgelerinde öz yönetimini ilan etmişti.

Suudi destekli hükümetin koronavirüs nedeniyle ilan ettiği ateşkes, Birleşmiş Milletler'in talebiyle 1 ay daha uzatılmıştı.

Yemen'de 5 yıldır süren savaş, ülkedeki sağlık sistemini yıpratmış durumda. Ülkede savaşa nedeniyle milyonlarca insan kıtlıkla mücadele ediyor.