Van’da basın emekçilerine de polis şiddeti: ‘Anayasa’yı ihlal ediyorlar’

PE İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı’ndan Murathan Demircioğlu Van’da basın emekçilerine karşı uygulanan polis şiddetine ilişkin ‘Açıkça Anayasa’yı ihlal etmektedir’ dedi.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

31 Mart Yerel Seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın memnu (seçilme) haklarının geri alınmasının ardından, mazbatanın 30 puan fark yiyen AKP’li Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verildi. DEM Parti fiili kayyım kararına itiraz ederken, halk tepkisini göstermek için sokaklara indi. 

Protesto hakkını kullanan ve iradesine sahip çıkan halka karşı yoğun polis şiddeti uygulanıyor. Haber takibi yapan basın emekçileri de polislerin hedefinde. Görüntü alması engellenen ve polis şiddetine maruz kalan basın emekçileri, görevlerini yapmak için ellerinden gelen mücadeleyi veriyorlar.

‘Halkın haber alma hakkına müdahale kabul edilemez’

Patronların Ensesindeyiz İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı’ndan Murathan Demircioğlu, Van’da haber takibi yapan basın emekçilerinin polis şiddeti ve engellemesiyle karşı kalmasını değerlendirdi.

Halkın haber alma hakkına müdahale edildiğini ve bunun kabul edilebilir olmadığının altını çizen Demircioğlu, iradesi gasp edilmeye çalışılan halka karşı uygulanan şiddetin de basın mensuplarına karşı uygulanan engelleme girişimlerinin de suç olduğunu söyledi.

Demircioğlu şöyle devam etti:

“Her toplumsal olayda olduğu gibi Van’da yaşananlarda da kamuoyunu bilgilendiren basın mensupları güvenlik güçleri tarafından hedef alınıyor. Halkın haber alma hakkına müdahale kabul edilemez. Van’da iktidar eliyle gerçekleştirilen halkın irade gaspına karşı, yurttaşların sokağa çıkarak tepki göstermesine yönelik gösterilen şiddet ve basın mensuplarını engelleme girişimleri suçtur.” 

‘İktidar ve kontrolündeki güvenlik güçleri açıkça Anayasa’yı ihlal etmektedir’

Demircioğlu, iktidar ve güvenlik güçlerinin Anayasa’yı açıkça ihlal ettiğini belirtti. “Özgürlük ve hakların her geçen gün kısıtlandığı bu karanlık süreçten çıkış yolumuz ancak birlikte, örgütlü hareket etmemizle mümkün” diyen Demircioğlu, halkın haber alma hakkının yasalarla güvence altına alındığını hatırlattı:

“İktidar ve kontrolündeki güvenlik güçleri açıkça Anayasa’yı ihlal etmektedir. Halkın haber alma özgürlüğü, yasalarla güvence altına alınan bir haktır. Özgürlük ve hakların her geçen gün kısıtlandığı bu karanlık süreçten çıkış yolumuz ancak birlikte, örgütlü hareket etmemizle mümkün. Türkiye'de yaşananlara karşı halkın, düzene ve onun aparatı iktidara karşı örgütlü mücadelesi hava, su kadar yaşamsal bir öneme sahiptir.”

‘Meslektaşlarımız ve Van’da iradesi gasp edilen halkımıza dayanışma duygularımızı iletiyoruz’

“Basın çalışanlarına karşı engelleme ve saldırılar durdurulmalıdır” sözlerini kaydeden Demircioğlu, zor koşullarda görev yapan basın emekçilerine ve iradesi gasp edilen Van halkına dayanışma duygularını ileterek sözlerini noktaladı:

“Kamuoyunu bilgilendirmek için sahada görev yapan basın çalışanlarına karşı engelleme ve saldırılar durdurulmalıdır. PE İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı olarak sahada zor koşullarda görev yapan meslektaşlarımız ve Van'da iradesi gasp edilen halkımıza dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”