Seattle'de eylemler sürüyor, binlerce kişi sokaklarda

ABD'nin Seattle kentinde dün ırkçılığa karşı yapılan sessiz yürüyüşe yaklaşık 60 bin kişi katıldı. Kentte onlarca dükkan protestolar nedeniyle kapalı kaldı. Trump'ın tehditlerine ve 'kenti geri alma' açıklamalarına rağmen halkın eylemleri sürüyor.

Dış Haberler

ABD'de ırkçılık karşıtı göstericilerin Capitoll Hill bölgesinde özerklik ilan ettiği Seattle kentinde protestolar sürüyor.

Kentte dün ırkçılığa karşı büyük bir yürüyüş düzenlenirken, onlarca dükkan protestolar nedeniyle kapalı kaldı.

Protesto nedeniyle dondurma dükkanını açmayan Justin Cline, FOX'a yaptığı açıklamada, "Siyahların sesinin duyulmasına ön ayak olmak istiyoruz, bugün kapalı kalmak ve eylemin bir parçası olmak bunun en iyi yolu olacak" dedi.

Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) Seattle-King County, kentte düzenlenen yürüyüş öncesi internet sitesinden açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Eylem gününde, polis şiddeti ve kurumsal ırkçılık sonucu yaşamını yitirenleri onurlandırmak ve onların yasını tutmak amacıyla genel grev ve sessiz yürüyüşü de kapsayacak. Genel grev, yürüyemeyecek durumda olanlara yönelik olacak. Herkesi zamanını ve enerjisini kalıcı yapısal değişiklik için yapılacak doğrudan eyleme harcayamaya çağırıyoruz. İşe gitmeyin ve evden çalışmayın" denildi.

Kentte dün yapılan yürüyüşe 60 bine yakın kişinin katıldığı kaydedildi.

Black Lives Matter Seattle-King County liderleri, yürüyüş öncesi yaptıkları konuşmada kentte ve eyaletteki değişiklik taleplerini dile getirdi. Liderlerin talepleri arasında ırkçılığı kamu sağlığı krizi olarak değerlendirmek, polislere bütçeyi kesmek ve adalet sisteminde reform yapmak bulunuyor.

Konuşmanın ardından kentte binlerce kişi, ırkçılığa dikkat çekmek amacıyla Judkins parkından Jefferson parkına sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Capitol Hill'de özerklik ilan edilmişti

ABD’nin Washington eyaletine bağlı Seattle’da bir ayı aşkın süredir devam eden ırkçılık karşıtı protestolar sırasında 8 Haziran’da polisin çekildiği Capitoll Hill bölgesinde göstericiler barikatlarla kapattıkları bölgeyi “özerk bölge” ilan etmişti.

Eylemcilere araçlarla yapılan saldırıları önlemek için bölgeyi barikatlarla çevirdiklerini belirten göstericiler barikatların üzerine “Capitol Hill Özerk Bölgesi’ne hoşgeldiniz”, “Şu anda ABD’yi terk ediyorsunuz” yazılı dövizler asmıştı.

Doğu Polis Merkezi’nin boşaltılması sonrası merkezin bulunduğu alan ve çevresi barikatlarla çevrildi ve bölgeye eylemciler tarafından “Özgür Capitoll Hill” adı verildi.

Trump'tan vali ve belediye başkanına tepki

Olayın ardından ABD Başkanı Trump attığı bir tweet ile ikisi de Demokrat Parti’den olan eyalet valisi ile Seattle belediye başkanını hedef aldı ve göstericileri “iç teröristler” diye niteledi.

“Seattle, iç teröristlerin egemenliğine geçti” diye yazan Trump onların “radikal sol” diye nitelediği Demokratlar tarafından yönlendirildiğini öne sürdü. Trump daha sonra attığı bir mesajda ise Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ile Washington Eyalet Valisi Jay Inslee’ye “Şehrinizi şimdi geri alın. Eğer almazsanız, ben yapacağım. Bu bir oyun değil. Bu çirkin anarşistler derhal durdurulmalı. Elinizi çabuk tutun” diye yazdı.

Vali ve belediye başkanından yanıt

Seattle Belediye Başkanı Durkan ise Twitter üzerinden  Trump’a verdiği yanıtta “Siyahların hayatı değerlidir” etiketini kullanarak “Hepimizin güvenliğini sağla. Sığınağına dön” diye yazdı.

Washington Eyalet Valisi Inslee ise “Yönetmekte tamamen yetersiz olan bir adam Washington eyaletinin işine karışmamalı” dedi ve Trump’a “Twit atmayı bırak” diye seslendi.