Seattle’da ‘özerklik’ ilanı Trump’ı kızdırdı: ‘İç teröristlerin eline geçti’

Seattle’de ırkçılık karşıtı gösteriler sırasında Capitoll Hill’de bir bölge polisin çekilmesinin ardından barikatlarla kapatılarak ‘özerk bölge’ ilan edildi. Trump ‘Seattle, iç teröristlerin egemenliğine geçti’ diye twitleyerek Demokrat belediye başkanı ve valiyi suçladı.

Dış Haberler

ABD’nin Washington eyaletine bağlı Seattle’da bir ayı aşkın süredir devam eden ırkçılık karşıtı protestolar sırasında 8 Haziran’da polisin çekildiği Capitoll Hill bölgesinde göstericiler barikatlarla kapattıkları bölgeyi “özerk bölge” ilan etti.

Eylemcilere araçlarla yapılan saldırıları önlemek için bölgeyi barikatlarla çevirdiklerini belirten göstericiler barikatların üzerine “Capitol Hill Özerk Bölgesi’ne hoşgeldiniz”, “Şu anda ABD’yi terk ediyorsunuz” yazılı dövizler astı. 

George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından Seattle’daki eylemlerin merkezi 1999’da Dünya Ticaret Örgütü’ne karşı protesto gösterilerinin de merkezi olan Capitoll Hill oldu.

Doğu Polis Merkezi’nin boşaltılması sonrası merkezin bulunduğu alan ve çevresi barikatlarla çevrildi ve bölgeye eylemciler tarafından “Özgür Capitoll Hill” adı verildi.

Wikipedia’da “Capitoll Hill Özerk Bölgesi” adıyla açılan başlıkta kendisini "antifaşist, ırkçılık karşıtı ve işçi yanlısı" diye tanımlayan John Brown Silah Kulübü üyelerinin de bölgede tüfeklerle gezdiğinin görüldüğü belirtildi.

CNN’in haberine göre Seattle Polis Departmanı Şefi Deanna Nollette da barikatların bazı silahlı kişiler tarafından kontrol noktası olarak kullanıldığına dair ihbar aldıklarını belirterek “Silah taşıma anayasal hak ve Washington eyaleti açıktan silah taşımaya izin veriyor ancak silahların toplum üyelerini sindirmek için kullanılması yasal bir hak değil” dedi. Nollette polisin göstericilerle diyalog kurmanın yollarını aradığı açıklamasını yaptı.

Trump'tan belediye başkanı ve valiye: Şehrinizi geri alın

Öte yandan ABD Başkanı Trump attığı bir tweet ile ikisi de Demokrat Parti’den olan eyalet valisi ile Seattle belediye başkanını hedef aldı ve göstericileri “iç teröristler” diye niteledi.

“Seattle, iç teröristlerin egemenliğine geçti” diye yazan Trump onların “radikal sol” diye nitelediği Demokratlar tarafından yönlendirildiğini öne sürdü. Trump daha sonra attığı bir mesajda ise Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ile Washington eyalet valisi Jay Inslee’ye “Şehrinizi şimdi geri alın. Eğer almazsanız, ben yapacağım. Bu bir oyun değil. Bu çirkin anarşistler derhal durdurulmalı. Elinizi çabuk tutun” diye yazdı.

Trump'a 'Twit atmayı bırak', 'Sığınağına dön' mesajları

Seattle Belediye Başkanı Durkan ise Twitter üzerinden  Trump’a verdiği yanıtta “Siyahların hayatı değerlidir” etiketini kullanarak “Hepimizin güvenliğini sağla. Sığınağına dön” diye yazdı.

Washington Eyalet Valisi Inslee ise “Yönetmekte tamamen yetersiz olan bir adam Washington eyaletinin işine karışmamalı” dedi ve Trump’a “Twit atmayı bırak” diye seslendi.