Kocaeli: Risk grubundaki çalışanlara idari izin kararı 'sehven' alınmış!

Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 9 Nisan tarihinde işçilerle ilgili alınan bir dizi karar dün ‘sehven alındı’ denilip iptal edildi.

HABER MERKEZİ

Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 9 Nisan günü koronavirüs salgınına karşı bir dizi karar aldı.

Bunlardan bir bölümü işyerlerinde çalışan işçileri yakından ilgilendiren kararlar oldu. Ancak dün yapılan yeni bir duyuruyla 9 Nisan'da duyurulan, risk grubundaki çalışanların idari izinli sayılmasına dair karar "sehven alındı" denilerek iptal edildi.

9 Nisan'da alınan kararların başında şu maddeler yer aldı:

"1. 50 ve üstü sayıda çalışan olan fabrikalarda, pandemi süresince sınırlı olmak üzere, 60 yaş üstü işçilerin, gebelerin ve raporla belgelenmiş kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayılması 

2. Covid 19 hastalığı veya temaslısı olan özel sektör işçilerinin en az 14 gün izolasyon gerektiğinden bu süre içerisinde idari izinli sayılmalarına,

3. Covid-19 pozitif olduğu öğrenilen işçilerin vardiya, birim, ulaşım servisi, kullanılan ortak alan vb. kriterlere göre yakın temaslıları tespit edilip işyeri tarafından İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirilecek."

Ayrıca, özel sektör kapsamındaki işyerlerinde esnek mesai uygulaması, sosyal mesafe, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, hijyen vs. gibi tedbirlerin titizlikle uygulanması, çay ocağı ve yemekhane gibi mekanlar ile özel sektör işçi ve personel servislerinde alınması gereken aksiyonları içermekteydi.

İdari izin kararı iptal edildi, 'tavsiye kararı' olarak kaldı

Dün ise, 9 Nisan tarihinde yukarıda bahsedilen maddelerle ilgili alınan kararların "sehven alındığı"yla ilgili bir duyuru yayımlandı. Buna göre "50 ve üstü sayıda personel çalıştıran fabrikalarda Covid-19 pandemisi süresince sınırlı olmak üzere, 60 yaş üstü çalışanların, gebelerin ve raporla belgelenmiş kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayılması" ile ilgili maddenin iptaline karar verildi ve söz konusu önlem "tavsiye kararı" olarak kaldı.

14 Nisan tarihinde yayımlanan yeni karar metninde; “'50 ve üstü sayıda personel çalıştıran fabrikalarda Covid-19 pandemisi süresince sınırlı olmak üzere, 60 yaş üstü çalışanların, gebelerin ve raporla belgelenmiş kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayılmasına'nın iptaline, aynı kararın Kocaeli Pandemi İl Koordinasyon Kurulu tavsiye kararı olarak devamına" denildi.