DEM Parti kayyum atanan belediyelerini geri kazandı

DEM Parti, kayyum atanan belediyeleri dünkü yerel seçimlerle tekrar kazandı.

Özkan Öztaş

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde DEM Parti, daha önce yönetimine kayyum atanmış belediyelerde önemli bir başarı elde etti.

Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, Siirt, Iğdır, Hakkari gibi illerde DEM Parti, belediyeleri tekrar kazanarak zafer ilan etti. 

2019 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından kayyum atanan birçok belediyede DEM Parti halkın iktidara olan tepkisini arkasına alarak kayyum belediyelerini geri aldı.

Diyarbakır, Mardin, Iğdır, Hakkari gibi kayyum atanan birçok kentte yeniden belediyeleri kazanan DEM Parti bazı illerde yarışı açık ara farkla bitirdi. 

Diyarbakır: Merkez ilçelerde DEM Parti, 4 belediyede AKP kazandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı 2019 seçimlerinde HDP'den Selçuk Mızraklı'nın kazanmasının ardından belediyeye kayyum atanmış ve Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Valisi tarafından yönetilmeye başlanmıştı. Kentte büyük bir öfkeye ve tepkiye yol açan bu uygulamanın ardından 2024 yerel seçimlerinde DEM Parti büyükşehiri ve merkezde bulunan Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçeleri yeniden kazandı. 

Kayyum atanan ilçe belediyelerinde de yeniden DEM Parti kazanırken, Çüngüş, Çermik, Eğil ve Hazro ilçelerindeyse AKP'nin adayları kazandı. 2019 seçimleride Cüngüş ilçesini Saadet Partisi'ne karşı kaybeden AKP ilçeyi yeniden kazanırken yine 2019 seçimlerinde DEM (HDP) Parti'nin kazandığı Hazro ve Eğil'de bu seçimlerde birinci parti oldu.

Van: Tüm ilçelerde DEM Parti kazandı

Kayyum atanan büyükşehir belediyelerinden bir diğeri de Van olmuştu. 2019'da Bedia Özgökçe Ertan ile belediyeyi kazanan HDP, aradan geçen süre zarfında belediyeye atanan kayyum nedeniyle yönetimi kaybetmişti. 2024 yılı yerel seçimlerinde Van merkez başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinde DEM Parti başarı yakaladı. Van'da DEM Parti'nin adayı olan Abdullah Zeydan'ın adaylığı ilk açıklandığında kentte ilk süreçte bir memnuniyetsizlik dile getirilmişti. Yerel basına ve kamuoyuna yansıyan haberlerde daha önce Hakkari Milletvekili olan ve Hakkarili Zeydan'ın yerine Vanlı bir adayın tercih edilmesinin daha doğru olacağı ifade ediliyordu. Ancak bu tartışmaların seçim sonuçlarına yansımadığı ve DEM Parti seçmeninin Zeydan'ı tercih ederek yeniden belediyeyi kazandığı görülüyor. 

Van, DEM Parti'nin birçok ilçede rakibi olan AKP'ye büyük bir farkla seçimleri kazandığı ve tüm ilçelerini aldığı tek il oldu.

Tayyip Erdoğan'la anılıyordu: Siirt'te ipi DEM Parti adayı göğüsledi

Kayyum atanan Diyarbakır, Van, Batman, Hakkari, Mardin, Iğdır belediyelerini DEM Parti yeniden kazanırken yine kayyum atanan Siirt Belediyesi'nde de DEM Parti başarılı oldu. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın memleketi olan ve Erdoğan'ın 2002 yılında siyasi yasağının kaldırılmasının ardından yeniden yapılan seçimlerde başbakanlığının yolunun açıldığı Siirt, AKP'li seçmenler tarafından Rize'den sonra Erdoğan'ın ikinci memleketi olarak anılıyor. Hemen hemen her seçimde AKP ile DEM (HDP) Parti arasında bir çekişmeye sahne olan şehirde DEM Parti adayı Sofya Alağaş AKP'ye karşı yaklaşık 12 puan farkla seçimleri kazandı. 

Muş ve Ağrı belediyelerinde AKP kaybetti

2019 yerel seçimlerinin ardından kayyum atanmayan Kürt illerindeki belediyeler AKP'li belediyeler olmuştu. Muş ve Ağrı da bunlardan biriydi. Ağrı'da eski CHP'li AKP adayı Savcı Sayan aşiret desteğiyle belediyeyi kazanmış ve belediyede yolsuzluklar, belediye işçilerine tehdit ve şantajlarla gündeme gelmişti. "Ağrı Dağı'na Türk Bayrağı yansıtarak Ermenistan'ın moralini bozmak" gibi fikirlerin mimarı olarak anılan Sayan, kentte kendi seçmeni dahil herkes tarafından tepkiyle karşılanmıştı. AKP'nin seçimleri beklemeden görevden aldığı Savcı Sayan'n yerine atanan AKP'li isimlerinse durumu toparlayamadıkları görülüyor. 

2014 yılında Diyadin Belediye Başkanı olup akabinde yerine kayyum atanan Hazal Aras bu seçimlerde Ağrı'dan aday oldu ve seçimleri kazandı. Ağrı halkında heyecan yaratan Hazal Aras aynı zamanda Diyadin Belediyesi'nde gerçekleştirdiği olumlu çalışmalarla hafızalara yer alıyor. Kız çocuklarının okuması için özel olarak çalışmalar yapan ve ilçeye kütüphaneler kazandıran Aras, Ağrı'da AKP'den belediyeyi almış oldu.

Yine uzunca bir süredir özel şirketlere peşkeş çekilen elektrik dağıtım ağlarının, kenti elektriksiz ve susuz bıraktığı Muş'ta AKP kaybetti. Muş ve Ağrı, DEM Parti'nin AKP'den aldığı iller oldu. 

Hizbullah'ın kalesinde kadın aday Hüda-Par'ı geride bıraktı

Seçimlerin en çok tartışıldığı yerlerden birisi de Batman'dı. 2019 yerel seçimlerinden sonra kayyum atanan Batman'da DEM Parti adaylarından Mehdi Öztüzün, Hüda Par'lı Serkan Ramanlı ile Batmanspor maçında yan yana fotoğraf çektirmesi nedeniyle partisinden ihraç edilmişti. 

DEM Parti'nin Eşbaşkan adaylarından Gülüstan Sönük'ün çalışmalara devam ettiği Batman'da DEM Parti yüzde 64 oyla belediyeyi kazanırken ikinci parti olan Hüda Par yüzde 15'te kaldı.

Hizbullah'ın kalesi ve doğduğu yer olarak bilinen, Hüda Par'lı adayların daha önceleri Hizbullah davasından yargılandığı ya da yargılananların avukatlığını yaptığı şehirde kadın aday Gülüstan Sönük'ün seçim başarısı dikkat çekti.

DEM Parti 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlere kıyasla oylarını seçmen bölgelerinde artırarak birçok belediyeyi kazandı.

DEM Parti'nin 2019 yerel seçimlerinde kayyum atanan Kars belediyesinde ise seçimleri MHP kazandı. Eski HDP belediye başkanı Ayhan Bilgen seçimlere bağımsız olarak girdi ve 548 oy aldı.