AKP'nin üç yıllık Meclis performansı: 14 vekilin vekilliğini düşürdüler

AKP talimatıyla dün iki HDP'li ve bir CHP'li vekilin vekilliği düşürüldü. Bu karar AKP'nin Şubat 2017'den bu yana aldığı 14'üncü vekillik düşürme kararı oldu.

Haber Merkezi

Meclis Genel Kurulu'nda dün okunan tezkerelerle, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in milletvekillikleri düşürüldü.

AKP'nin uzun süredir bekleyen yargı karlarını Meclis gündemine bir anda jet hızıyla getirmesi ve kararları açıklaması tepki çekerken, Meclis Genel Kurulu'nda "darbeci AKP" sloganları atıldı.

Üç vekilin vekilliğinin düşürülmesi kararı, AKP'nin son 3 yılda aldığı 14'üncü vekil düşürme kararı oldu.

İşte AKP'nin vekil düşürme operasyonlarının üç yıllık özeti:

Şubat 2017: HDP Van milletvekili Figen Yüksekdağ’ın vekilliği “terör örgütü propagandası" iddiasıyla hakkında verilen kararın ardından düşürüldü.

Mayıs 2017: HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın vekilliği, “Terör örgütü üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla verilen 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası nedeniyle düşürüldü.

Temmuz 2017: HDP Van milletvekili Tuğba Hezer ile Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, hakkında "terör örgütü üyesi olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. Sarıyıldız ve Hezer yurtdışında oldukları için Meclis tarihinde ilk kez “devamsızlık” gerekçesiyle vekillikleri düşürüldü. 

Ekim 2017: HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında 2,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunması nedeniyle milletvekilliği düşürüldü.

Ocak 2018: HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği Kürtçe yemin gerekçesiyle kabul edilmedi, sonrasında Meclis Komisyonu’nun raporu ile ‘devamsızlık’ gerekçesiyle düşürüldü.

Şubat 2018: HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün vekilliği “terör örgütü propagandası” iddiası nedeniyle verilen 3 yıl 9 ay hapis cezası nedeniyle düşürüldü.

Şubat 2018: HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın vekilliği de yine benzer iddialarla verilen hapis cezaları nedeniyle düşürüldü. 

Nisan 2018: HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekillikleri, haklarında kesinleşen yargı kararları gerekçe gösterilerek düşürüldü.