AKP'nin 'şefleri' sessiz sedasız didişirken, tabanın önüne Özlem Zengin'i attılar

AKP hezimeti tartışıyor. Parti içindeki birçok klik, birçok şef, seçim çalışmalarına katılmadı. Alttan alta İmamoğlu'nu destekleyen eski bakanlar vardı. Ama günah keçisi olarak Özlem Zengin seçildi.

Haber Merkezi

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde AKP'nin oy kaybı yaşamasının yanı sıra benzer bir siyasi yelpazeye seslenen YRP'nin oylarını ülke genelinde arttırması, AKP içinde tartışmaları ve eleştirileri körükledi. 

AKP'nin kendi çizgisini koruyamadığı ve temel ilkelerine sadık kalmadığı ifadeleri etrafında toplanan eleştirilerin hedefinde ise AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin var. Sosyal medyada gündem olan Özlem Zengin, kimi AKP'li hesaplar tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor ve partiden ihraçı talep ediliyor. 

İstanbul Sözleşmesi ve Özlem Zengin

Özlem Zengin AKP'nin alışık olduğu bir siyasi hattın dışında özellikle kadın hakları konusundaki çıkışlarıyla AKP'li seçmenin hafızasında yer etti. İstanbul Sözleşmesi'ni savunan ifadeleri AKP tabanında eleştirilere neden olurken bu tartışmaları ve özellikle de nafaka konusunu seçim meydanlarında argüman haline getiren YRP'nin yükselişi, Özlem Zengin'in hedef alınmasına zemin hazırladı. 

İstanbul Sözleşmesi'nin AKP tarafından kaldırılmasının ardından yine kadın haklarını ilgilendiren 6284 sayılı kanun maddesinin tartışıldığı günlerde, mecliste yaptığı konuşmada yasayı savunan ve "Kırmızı çizgimizdir" diyen Özlem Zengin o zaman da AKP içindeki tartışmaların hedefi olmuştu. 

'İsrail'le ilişkiler iyileştirilmelidir'

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in Filistin ve İsrail başlığında mecliste yürüyen tartışmalar sırasında İsrail'le olan ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini ifade eden konuşmaları da yine seçimlerden sonra sosyal medyada gündem oldu. Zengin'in mecliste yaptığı eski bir konuşmasında "İsrail'le ilişkilerin ben düzelmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü konuşarak bunları halletmemiz lazım"  dediği görüntüler tekrar gündem olurken, mitinglerde İsrail'le ilişkilerin topyekun kesilmesi gerektiğini ifade eden Fatih Erbakan ve YRP'li siyasetçiler bu polemiği seçim meydanlarına taşıdı. 

İsrail'le ticaretin devam etmesi ve AKP'nin buna göz yumması AKP tabanında oy kaybının ve oyların YRP'ye kaymasının gerekçelerinden biri olarak görülüyor. 

'Seçim çalışması yapmadı'

AKP'li hesaplar tarafından seçim çalışması yapmadığı ifade edilen Özlem Zengin'in aynı zamanda seçimden sonra toplanması beklenen AKP MYK toplantısında ihracı talep ediliyor. Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşım ve çağrılarda Özlem Zengin'in seçim döneminde hiçbir çalışma yapmadığı, sadece AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinglerini paylaştığı iddia edildi. 

Seçim döneminde Edirne ve İstanbul'da Avrupa Yakası ilçelerinde seçim çalışması yürüten Özlem Zengin'in çalıştığı sahada AKP'nin başarılı olamaması da dillendirilen bir diğer eleştiri. 

'LGBT savunusu' ve Bohemian Rhapsody

Armağan Çağlayan'ın sunduğu bir Youtube yayınında sinemayla ilişkisini anlatırken Bohemian Rhapsody filmini çok beğendiğini ve hatta iki kez izlemeye gittiğini ifade eden Zengin o dönem yine AKP içinde tartışmalara neden olmuştu. Senaryoda yer alan eşcinsel sahnelerden dolayı eleştiri konusu olan film nedeniyle Zengin, "AKP'li bir dava 'adamı' nasıl böyle bir filmin beğeneni olabilir" eleştirilerine hedef olmuştu. 

YRP'nin özellikle iktidara gelince LGBT derneklerini yasaklayacağını, LGBT derneklerinin AKP'li yıllarda yasallaştığı miting meydanlarında tekrar ettiği birçok örnek olmuştu.

Akit yazarı: 'Özlem Zengin CHP'lilerin ekmeğine yağ sürüyor'

Seçimlerden önce de Özlem Zengin, Akit yazarı tarafından hedef gösterilmişti. Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, cemaat vakfındaki çocuk istismarının araştırılması için önerge veren AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'i "CHP'lilerin ekmeğine kaymak sürmekle" suçlarken Özlem Zengin'in bu adımı özellikle tarikat çevrelerinde de tepkiyle karşılanmıştı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi henüz altı yaşındayken imam nikahıyla "evlendirmesi" ve kızın yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasıyla gündeme gelen olayda Zengin konuya dair araştırma önergesi vermişti. Akit yazarı Ali Karahasanoğlu ise köşesinde "Türkiye, tarihinde ilk defa, 1 trilyon dolara ulaşan bir doğalgaz rezervi buluyor. Bakın Özlem Zengin, tüm dindar insanları rencide edecek şekilde hazırladığı araştırma önergesi ile, CHP’lilerin ekmeğine nasıl kaymak sürüyor" ifadelerine yer verdi.

Mecliste hayatını kaybeden vekile 'Allah’ın gazabı böyle olur' dediği için eleştirilmişti

Saadet Partili Hasan Bitmez'in kürsüde fenalaştığı sırada tartışmaya devam eden ve kendisini hedef almayı sürdüren Özlem Zengin "Allah’ın gazabı böyle olur" ifadesini kullandığı için eleştirilerin odağı olmuştu.

Özellikle Saadet Partisi ve YRP çevresinde tepkiyle karşılanan ifadelerin de AKP'nin oy kaybı yaşamasına gerekçelerden biri olarak gösteriliyor. Mecliste fenalaştıktan sonra hastaneye kaldırılan Hasan Bitmez, kaldırıldığı hastanede iki gün sonra yaşamını yitirmiş, hafızalardan geriye meclis kürsüsünde fenalaşmadan önce Özlem Zengin ile girdiği polemik kalmıştı. Zengin konuya dair herhangi bir açıklama yapmamıştı.

AKP'nin kaybettiği oyların yanı sıra Milli Görüş geleneğinden YRP'nin yükselişi parti içindeki tartışmaları alevlendirmişe benziyor. Özellikle Özlem Zengin kadın hakları konusundaki çıkışlarından dolayı AKP'li sosyal medya hesapları, Zengin'i günah keçisi olarak seçmişe benziyor. AKP Merkez Yönetim Kurulu'nun konuya dair tasarrufunun olup olmayacağı ve kadrolarında değişikliğe gidip gitmeyeceğini ise önümüzdeki süreç gösterecek.