AKP sarısında beklenmedik azalma: Harita ne anlatıyor?

31 Mart yerel seçimleri sürpriz sonuçlar doğurdu. 1 Nisan öncesi beklenmeyen tablo bize neleri anlatıyor?

Haber Merkezi

Katılım oranının yüzde 76,26’ya düştüğü 2024 yerel seçiminin sonucunda 1977’den sonra ilk defa CHP ilk parti oldu. Hiç beklenmeyen bir haritayla karşı karşıya kalındı. AKP sarısının yanı sıra iller farklı farklı renklere büründü. 

Sahada 17 bakanla seçim çalışması yürüten, yer yer AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı sürece rağmen AKP yerel yönetimlerde hiç beklemediği bir sonuçla karşı karşıya kaldı. Yerel-Merkez ikilemi üzerinden seçmene şantaj yapıldı, taşıma seçmenlerle halkın iradesine müdahale edildi.

Belki de son zamanların en heyecansız seçime hızla göz atalım. CHP kazandığı büyükşehir sayısını da şehir sayısını da arttırdı. 47 yıl sonra Amasya’yı kazanan CHP; kesin olmayan sonuçlara göre Kütahya, Uşak, Manisa, Balıkesir, Bursa gibi illeri sürpriz bir şekilde kazandı.

Eski ittifak ortağı İYİP ise siyaset sahnesinden silindi. İYİP’in tek belediyesi Rasim Arı’nın aldığı Nevşehir oldu. Arı eski AKP belediye başkanıydı. Oylarında inanılmaz bir düşüş yaşayan, uzun zamandır da krizlerle boğuşan İYİP’in böylece fişi çekilmiş oldu. İYİP Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz hem istifa etti hem de Akşener’e çağrı yapıp “istifa et” dedi. 

Hakan Peker İYİP’ten, Davut Güloğlu YRP’den girdiği seçimi kaybetti. Seçimin kaybedenlerinden biri popçular oldu.

Doğu illerinde DEM Parti kayyım atanan yerleri büyük çoğunlukla geri alcak gibi duruyor. AKP Kürt seçmenden beklediği oyu alamamış gibi görünüyor. 

Yeniden Refah Partisi yüzde 5,64 oy alarak hedeflediği Urfa ve Yozgat’ı kazandı. Gelecek seçim için dikkatleri çekecek bir oy oranına yükselen YRP’nin gelecek seçimlerde barajı geçip geçemeyeceği artık ciddi bir soru.

Öte yandan kurulduğundan beri hiç kaybetmediği hatta neredeyse yüzde 40’ların altında düşmediği Soma’da AKP kaybetti, CHP kazandı.

İliç’te de AKP-MHP arasında gidip gelen yönetim bu sefer MHP’de kaldı. Meydana gelen patlamada maden şirketiyle AKP’nin ilişkisi ve Binali Yıldırım’ın rolü etkili oldu. 

Yandaş medya “yerel seçim abartmamak gerek”, “önemli olan seçim genel seçimdi” naraları atarken direksiyonu da yavaş yavaş diplomasiye kırarak “dünyada güçlü Türkiye” vurgusunun altı çizilmeye yönelik bir çaba gözlemleniyor. Zira seçim sonuçları beklediklerinin aksine açıklanınca İran Cumhurbaşkanı, Hollanda Başbakanı, Özbekistan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarıyla peş peşe telefon trafiği gerçekleştirdi.

Bu beklenmeyen sonuç yeni bir durumu doğurabilir. CHP’nin kendisine rağmen elde ettiği bu sonuç, erken seçimin habercisi olacak mı? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek.