ABD'de halkın protestoları sürüyor

ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesine yönelik protestoların önceki günlere göre daha sakin geçtiği ve polisle ve göstericiler arasındaki çatışmaların azaldığı kaydedildi. Öte yandan, Floyd’un ölümüne neden olan polise yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı.

Dış Haberler

ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesine yönelik protestolar sürüyor.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego kentinde en az 200 Ulusal Muhafızlar mensubunun göreve devam ettiği belirtildi.

Washington'da sokağa çıkma yasağına karşın insanların sabaha kadar sokakta olmaya devam ettiği belirtildi. Kentte gösterilerin barışçıl şekilde devam ettiği, önceki gece polisle göstericiler arasında gerçekleşen çatışmaların yaşanmadığı kaydedildi.

New York'ta da kalabalıkların sokağa çıkma yasağına karşın emniyet görevlileriyle birlikte dışarıda kalmaya devam ettiği aktarıldı. Kentte onlarca kişinin gözaltına alınmasına karşın kentte gösterilerin önceki günlere kıyasla daha sakin geçtiği bildirildi.

New Orleans'ta ise göstericilerle polisler arasında çatışmaların devam ettiği, polisin kalabalığa biber gazıyla müdahalede bulunduğu belirtildi.

Floyd’un ölümüne neden olan polise yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı

Minneapolis'te George Floyd'un öldürülmesine ilişkin dört eski polis görevlisine yönelik soruşturmanın güncellendiği kaydedildi.

George Floyd’un boynuna bastırarak ölümüne neden olan polis Derek Chauvin'e yönelik cinayet suçlaması da ağırlaştırıldı.

 Diğer üç polis ise 'cinayete yardım ve yataklık'tan yargılanacak.

Atlanta'da da altı polis görevlisine, cumartesi günkü protestolar sırasında orantısız şiddet uygulama suçlamasıyla soruşturma açıldı.

New York'ta polisle çatışma

ABD'nin New York kentinin Brooklyn bölgesinde çıkan çatışmalar sonucunda bir polisin boynundan bıçaklandı, iki polis de ateşli silahla vurulması sonucu yaralandığı ileri sürüldü.

Çatışmalarda bir kişinin polis tarafından vurulduğu kaydedildi.

Çatışmaların yaşandığı mahallenin sakinleri, çatışmaların yaşandığı saatlerde bölgede protestoların olmadığını kaydetti. Çatışmaların protestolar kaynaklı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Alman basını: ABD artık örnek bir ülke değil

ABD'de George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesi Alman basınının da gündeminde.

Frankfurter Allgemeine Zeitung haberinde "Senatör Chris Coons yaşananları, 'Ülke sanki 1918'deki İspanyol Gribi salgınını, 1929'da yaşanan borsa çöküşünü ve 1968 yılındaki ırkçılık karşıtı eylemleri aynı anda yaşıyor' sözleriyle anlatıyor" denildi.

Ludwigsburger Kreiszeitung gazetesi, ABD'de George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesine ilişkin, "ABD artık örnek bir ülke değil. Ne sosyal anlamda, ne siyasi anlamda" yorumunda bulundu.

İsveç ve Finlandiya'da gösteriler: Stockholm'de polisten müdahale

İsveç ve Finlandiya'nın başkentlerinde ırkçılığa ve polis şiddetine karşı gösteriler düzenlendi. Helsinki'de gösteriler barışçıl bir şekilde sona ererken İsveç'te polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Stockholm polisi, meydanda yaklaşık 1.000 kişinin toplandığını tahmin ettiğini söyledi.

Polis şiddetine karşı sloganlar atan protestocular, polislere "dizlerinin üstüne çökme" çağrısı yaptı. Bir polisin bunun üzerine protestocuların önünde dizlerinin üstüne çöktüğü görüldü.

Gösteride sosyal mesafeye uyulmaması nedeniyle polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Polis, göstericilere cop ve biber gazıyla müdahale etti.