Yemen'de ayrılıkçılar Merkez Bankası'nın banknotlarına el koydu

Yemen'de Merkez Bankası için Rusya'dan gönderilen banknotlara Güney Geçiş Konseyi tarafından el konuldu.

Dış Haberler

Yemen’de Güney Geçiş Konseyi Cumartesi günü Aden’de Yemen Merkez Bankası’na gönderilecek milyarlarca riyallik banknot sevkiyatına el koydu.

Yemen Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’ne bağlı askerî birliklerin, Aden limanından ayrıldıktan sonra nakit para taşıyan konvoyu durdurduğu belirtilerek, eylemin tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısında bulunuldu.

Konvoyun Yemen Merkez Bankası için Rusya’da basılmış olan 64 milyar riyal değerinde banknot taşıdığı ve el koyulan paraların askerî bir üsse götürüldüğü kaydedildi.

Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti eylemi korsanlık olarak nitelerken, Güney Geçiş Konseyi’nden yapılan açıklamada ‘‘eylem yolsuzluğun kaynaklarını kurutmak ve halkın parasının terörün desteklenmesinde kullanılmasını engellemek üzere alınan çok sayıda önlemin bir parçasıdır’’ denildi.

Eylemin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güneyli ayrılıkçılarla Suudi destekli hükümet güçleri arasındaki kırılgan barışı bozabileceği belirtiliyor. Nisan ayında Aden’de özerk yönetim ilan eden Güney Geçiş Konseyi, Yemen hükümetini yolsuzluk ve kötü yönetimle suçluyor.