Venezuela Interpol'ün keyfi gözaltı uygulamasını kınadı

Venezuela, İnterpol tarafından Cape Verde'de göz altına alınan, gıda programı için yiyecek tedarik etmekle görevli Alex Saab'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Dış Haberler

Venezuela Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayınlayarak Venezuela vatandaşı işadamı Alex Saab’ın Cape Verde’de hukuksuz bir şekilde göz altına alınmasını kınadı.

Cumartesi günü ABD Adalet Bakanlığı ‘‘Tedarik ve Üretim için Yerel Komiteler’’ (CLAP) adını taşıyan gıda dağıtımı ve yardım programı için gıda maddesi satın almakla görevli Venezuela vatandaşı Alex Saab’ın Cape Verde’de göz altına alındığını doğrulamıştı.

Pazar günü Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza tarafından Saab’ın tutuklanmasını kınayan bir bildiri yayınlandı. Bildiride ‘‘Uluslararası hukuku ve kuralları ihlal eden bu hareket, Amerika Birleşik Devletleri Yönetimi tarafından, Venezuela halkının gıdaya, sağlık hizmetlerine ve diğer temel haklarına erişebilmesini güvence altına almak için Bolivarcı Hükümetin sarf ettiği çabaları kesintiye uğratmak amacıyla gerçekleştirilen saldırganlık ve taciz eylemlerinin açık bir örneğidir’’ denildi.

Caracas’tan yapılan açıklamaya göre, Venezuela hükümetinin görevlisi olarak hareket eden Saab, koronavirüs pandemisiyle mücadele için gıda, ilaç ve tıbbi malzeme tedarik etme göreviyle transit yolcu olarak bulunduğu Cape Verde’de göz altına alındı.

Bakanlık tarafından yayınlanan bildiride ‘‘Saab, uluslararası kural ve prosedürler çiğnenerek, 12 Haziran’da Cape Verde’de Interpol yetkilileri tarafından, o esnada uluslararası polis koordinasyon kurumunun sisteminde aktif bir Kırmızı Bülten bulunmamasına rağmen, kural dışı bir şekilde göz altına alınmıştır. Be keyfi gözaltının ardından, 13 Haziran’da Interpol, gözaltı uygulamasını meşrulaştırmak için, uluslararası hukukun egemen bir devletin görevlisine tanıdığı diplomatik dokunulmazlığı göz önüne almadan, bir yakalama kararı çıkarmıştır’’ ifadesi yer aldı. 

Saab’ın derhal serbest bırakılmasını talep eden Arreaza, gözaltı uygulamasının ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırganlık, abluka ve tacizlerinin yeni bir örneği olduğunu savundu. 

Saab’ın Venezuela’dan İran’a gitmek üzere transit yolcu olarak bulunduğu Cape Verde’de göz altına alındığı ve ABD hükümeti adına çalışan bir üstlenicinin, Saab’ı Miami’ye götürmek üzere Cape Verdde’de beklediği belirtildi. ABD Adalet Bakanlığı, Saab’ın CLAP gıda programı ile ilişkili fahiş sözleşmelerden kâr elde ettiğini ve Hazine Bakanlığı’nın geçtiğimiz yaz Saab’ı ve çalıştığı şirketleri yaptırım listesine aldığını iddia ediyor. Venezuela’da 6 milyon aileye ücretsiz ya da sübvanse edilmiş fiyatlardan gıda sağlayan CLAP, yiyeceklerin yüzde 90’ının ithal edilmesi nedeniyle ABD yaptırımlarının hedefinde bulunuyor.