Salgınla baş edemeyen ABD Çin'i suçluyor: John Bolton DSÖ Başkanının istifasını istedi

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Çin’in koronavirüs salgınıyla ilgili bilgileri gizlediği ve salgını ‘ABD’nin küresel liderliğine zarar vermek için’ kullandığı iddiasında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü yönetimini Çin'in ‘suç ortağı’ diye niteleyen Bolton DSÖ başkanını istifaya çağırdı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un istifa etmesi gerektiğini öne sürdü.

Bolton bazı ABD’li kongre üyelerinin Çin’in koronavirüs salgınında verileri gizlediği iddiasını yineledi ve DSÖ yönetiminin Çin ile bu konuda “suç ortaklığı” yaptığını öne sürdü. Bolton Çin’in COVİD-19 salgınını “ABD’nin küresel liderliğine zarar verme amacıyla propaganda savaşı açmak için kullandığı" iddiasını ortaya attı.

Bolton daha önce de Çin’i yeni koronavirüs salgını konusunda “yalan söylemek”le suçlamış ve pandemi hakkındaki ülkenin bildirdiği iyileşmeye dair rakamların doğru olmadığı iddiasında bulunmuştu.

Bolton son olarak Twitter’da paylaştığı bir dizi mesajda DSÖ’yü hedef aldı ve DSÖ Başkanı Ghebreyesus’un istifasından yana olduğunu açıkladı.

DSÖ’yü Çin’in pandemi konusundaki verileri gizlediği iddiasında “suç ortağı” diye anan Bolton, Twitter mesajında Çin’e yönelik aynı iddiaları dile getiren ABD’li senatörler Ted Cruz ile Marco Rubio’ya atıfta bulundu.

Ted Cruz daha önce yaptığı açıklamalarda “DSÖ liderliğinin yeniden değerlendirilmesi” çağrısında bulunmuş ve DSÖ’nün Çin Komünist Partisi’ne inanarak güvenilirliğini kaybettiğini öne sürmüştü.

Marco Rubio da Cruz’un iddialarını yinelemişti.

Bolton Twitter’dan yaptığı bir dizi paylaşımda Çin’e “ileri askeri hedeflerini örtmek için pandemiyi kullanmak”, “verileri gizlemek” gibi ithamlarda bulundu.

Çin’de COVID-19 salgınının zirve noktasının geçildiği ve ülkenin ekonomik açıdan iyileşmeye başladığı haberlerine şüpheyle yaklaştığı kaydeden Bolton, Çin’i “ABD’nin küresel liderliğine zarar vermek için propaganda savaşı açmakla" suçladı.

TRUMP DA DSÖ'YÜ HEDEF ALDI

Bolton'ın bu açıklamalarının ardından ABD Başkanı Trump da dün Twitter’dan paylaştığı mesajda DSÖ’yü hedef aldı. Trump "Çin merkezli" olduğunu ileri sürdüğü DSÖ'nün “işleri mahvettiğini” iddia etti.

Trump Twitter'dan “DSÖ gerçekten işleri mahvetti. Her nedense büyük oranda ABD tarafından fonlanan (DSÖ) yine de hayli Çin merkezli. Bu konuyla ilgileneceğiz. İyi ki başlangıçta Çin’le sınırlarımızı açık tutma önerilerini reddetmişim. Bize niye böyle hatalı bir tavsiyede bulundular?” diye yazdı.

ÇİN 'UTANMAZCA' DEMİŞTİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying geçen Perşembe günü ABD Kongre üyelerinin Çin’in koronavirüsle mücadelesine karşı şüphe uyandıran açıklamalarını “utanmazca” diye nitelemiş ve ülkesinin koronavirüsle mücadelede “açık, şeffaf ve güvenlilirlik” konusunda elinden gelenin en iyisini yaptığını belirtmişti.

Hua Çunying yaptığı açıklamada “ABD’nin zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bazı yetkililerin baskı altında olduklarını anlıyoruz ve Amerikan halkının çektiği sıkıntıları derinden hissediyoruz” demişti.

Çin Dışişleri Sözcüsü “İnsanlık adına onlara destek ve yardımda bulunmak isteriz. Ancak iftira, karalama ve suçlama oyunları zaman kaybını telafi etmez. Daha fazla yalan yalnızca daha fazla zaman kaybına ve daha fazla yaşamın yitmesine yol açar” diye konuşmuştu.

Hua Çunying ayrıca ABD’li siyasetçileri “suçlama oyunları oynamayı bırakmaya” ve insan hayatını nasıl kurtarabileceklerine odaklanmaya çağırmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da bu açıklamadan önce Çin’i koronavirüs salgınına dair rakamları hafif göstermekle suçlamıştı.

Ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de ABD’nin salgına karşı geç kalmasına dair bir soruya, Trump’ın iddiasını tekrarlayarak yanıt vermeyi yeğlemişti. Pence “Çin daha açıksözlü olsaydı ABD şimdi daha iyi durumda olabilirdi” iddiasında bulunmuştu.

Çin yakın bir zamanda koronavirüs krizinden çıkmaya hazırlandığını duyurmuştu. John Hopkins Üniversitesi Kaynak Merkezi verilerine göre Çin’de virüse yakalananların yüzde 90’i iyileşti.

Halihazırda pandeminin merkezi olan ABD’deki vaka sayısı 366 bini geçmiş bulunuyor.