Rusya ve Çin’den ABD’ye yaptırım tepkisi

Rusya ve Çin, ABD’nin Suriye’ye karşı Sezar Yasası kapsamındaki yeni yaptırımlarına tepki gösterdi. Yaptırımların Suriye halkını hedef aldığı ve pandemi sürecindeki tek taraflı yaptırımların ahlak dışı olduğu vurgulandı.

Dış Haberler

ABD’nin dün yürürlüğe koyduğu Sezar Yasası kapsamında Suriye’ye yönelik yeni yaptırımları Rusya ve Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Suriye halkını hedef alan ve pandemi koşullarında ağır sonuçlara yol açabilecek bu tek taraflı yaptırımların ahlak dışı olduğu vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi’nde konuyla ilgili oturumda konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ABD yaptırımlarının Suriye halkının çektiği acıları artırdığını söyledi.

Russia Today’ın aktardığına göre Nebenzya “Duyduğumuza göre ABD’li yetkililer yaptırımlarının Suriye halkının sosyo-ekonomik koşullarının bu derece kötüleşmesine yol açmasıyla övünüyorlar” dedi.

Avrupa Birliği’nin de Suriye’ye yönelik tek taraflı yaptırımlarını Mayıs ayında uzatma kararı aldığını hatırlatan Nebenzya, Rusya’nın bu yaptırımların Suriye ekonomisine zarar verdiğini ve Suriyelilere yönelik insani yardımları engellediğini daha önce defalarca dile getirdiğini söyledi.

Çin: Tek taraflı yaptırımları kaldırın

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da ABD’yi Suriye’ye karşı tek taraflı yaptırımlarını kaldırmaya çağırdı. Zhang BM Genel Sekreteri ve BM Suriye Özel Temsilcisi’nin de ABD’ye bu çağrıyı yaptığını hatırlattı.

Batılı ülkelerin Suriye’ye yönelik yıllar süren ekonomik ablukasının kadın ve çocuklar başta olmak üzere Suriye halkı için büyük zorluklar yarattığını belirten Çinli temsilci, ABD’nin yeni yaptırımlarının ülkedeki ekonomik ve sosyal kalkınmayı kaçınılmaz olarak engelleyeceğini vurguladı.

Yaptırımların Suriyelilerin yaşam koşullarını olumsuz etkileyeceğini dile getiren Zhang, Suriyelilerin de dünyanın geri kalanı gibi koronavirüs pandemisiyle baş etmeye çalıştığı bir dönemde bu yaptırımları getirmenin “ahlak dışı” olduğunun altını çizdi.

Çin’in Suriye’deki krizin çözümü için siyasi süreci desteklemeye devam ettiğini söyleyen Zhang koronavirüs pandemisinin ek zorluklar getirdiği siyasi sürecin hiçbir koşulda durdurulmaması gerektiğini belirtti.

Zhang ayrıca uluslararası toplumun Suriye’deki mevcut durumdan avantaj sağlamak isteyen “teröristler”e karşı da uyarılması gerektiğini söyledi.

Suriye: İşgal ve yaptırım politikaları terörün bir başka biçimi

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de oturumda yaptığı konuşmada ülkesine karşı işgal ve tek taraflı yaptırım politikalarının Suriye halkının kan dökmesine yol açan ve kazanımlarını yok eden “terörizmin bir başka biçimi” olduğunu dile getirdi. Caferi işgale ve tek taraflı yaptırımlara son verilmesi gerektiğini vurguladı.