Nijerya'nın kuzey doğusunda cihatçı saldırıları: 20 asker, 40 sivil öldü

Nijerya'nın kuzey doğusundaki Borno eyaletinde eş zamanlı yapılan cihatçı saldırılarında en az 20 askerin ve 40'tan fazla sivilin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Dış Haberler

Nijerya'nın kuzey doğusundaki Borno eyaletinde yaşayanlar ve güvenlik güçleri, eyalette cihatçıların gerçekleştirdiği eş zamanlı iki saldırıda en az 20 askerin ve 40'tan fazla sivilin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi.

Reuters'ta yer alan habere göre, saldırılar Monguno ne Nganzai illerinde gerçekleşti.

Cihatçıların birkaç gün önce eyalette bulunan Gubio ilindeki bir köye saldırması sonucu 69 kişi yaşamını yitirmişti.

Reuters'a konuşan iki insani yardım görevlisi ve üç yerel kaynak, cihatçıların roket atar gibi ağır silahlarla öğlene doğru sivil toplum kuruluşlarının yoğun olduğu Monguna kentine geldiğini aktardı. Cihatçıların burada hükümet güçleriyle çatışmaya girdiğini belirten kaynaklar, çatışmalar sonucunda cihatçıların en az 20 askerin öldüğünü ve bölgede üç saat boyunca başıboş gezdiğini kaydetti.

Kaynaklar, çapraz ateşe maruz kalan yüzlerce sivilin yaralandığını söyledi. Yaralılar nedeniyle yerel hastanelerde yer kalmadığı ve bazı yaralıların hastane dışında yardım beklemek zorunda kaldığı aktarıldı.

Kaynaklar, cihatçıların aynı zamanda yerel emniyet merkezini ateşe verdiğini ve Birleşmiş Milletler'in (BM) insani yardım merkezini yaktığını belirtti. BM Sözcüsü, söz konusu merkezin hafif hasar aldığını açıkladı. Cihatçıların bölgede yaşayanlara, yerel Hausa diliyle "orduyla, hristiyan batıyla ve inançsızlarla birlikte çalışmama" uyarısında bulunduğu bildirildi.

İki yerel kaynak ve bir emniyet gücü görevlisi, Cihatçıların aynı günün aynı saatlerinde Nganzai kentine girdiğini aktardı. Motorsiklet ve kamyonetlerle kente giren cihatçıların 40'tan fazla yerliyi öldürdüğü belirtildi.

Saldırıları Batı Afrika Bölgesi İslam Devleti örgütü üstlendi. Batı Afrika Bölgesi İslam Devleti örgütü ve ilişkili olduğu Boko Haram, kuzey doğu Nijerya'da şu ana kadar binlerce kişiyi öldürdü, milyonlarca kişiyi yurdundan etti.