Merkel, önlemlerin gevşetilmesinde aceleci olunmamasını istedi

Almanya da dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kademeli olarak gevşetilirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel bu süreçte çok hızlı hareket edilmemesi uyarısında bulundu.

Dış Haberler

ABD’de Trump yönetimi ile eyaletler arasında önlemlerin gevşetilmesine ilişkin tartışma devam ederken, yeni vaka ve ölüm sayılarının azalma eğilimine girmesiyle birlikte birçok Avrupa ülkesinde kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılıyor.

Çekya, Polonya ve Norveç’te kademeli gevşetme 

BBC’nin haberine göre, Çekya’da hükümet tarafından açıklanan beş aşamalı sınırlamaların kaldırılmasına 20 Nisan Pazartesi itibarıyla başlanırken, otomobil galerileri ve pazar yerleri yeniden açıldı. Profesyonel sporcuların çalışmalarına devam edebilecekleri ülkede, en fazla 10 kişinin katıldığı düğünler de yapılabilecek. Çekya’da geri dönüşlerde 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almaları şartıyla vatandaşların ülke dışına çıkmasına da izin veriliyor. 200 metrekare kapalı alanı bulunan dükkânlarsa 27 Nisan’dan itibaren açılabilecek.

20 Nisan’da anaokulları ile sağlık kliniklerinin yeniden açıldığı Norveç’te ise ilkokul, ortaokul ve liseler 27 Nisan’da açılacak.

Önlemleri kademeli olarak gevşetme kararı alan bir başka ülke de Polonya. Polonya hükümeti dört aşamalı programın ilk aşamasını 20 Nisan itibarıyla başlattı. Parklar ve ormanlık alanlar ziyarete açılırken, sosyal mesafe kurallarına uyulması şartıyla egzersiz amaçlı yürüyüşlere izin veriliyor. Kapalı alan genişliği 100 metrekareden az olan işletmelerin açılmasına izin verilen Polonya’da daha büyük işletmelerde 15 metrekare başına bir kişiye izin verilecek ve kasalarda dörtten fazla kişi kuyruğa giremeyecek.

Avrupa’da en fazla ölümün yaşandığı İspanya ve İtalya’da ise kısıtlamalar sırasıyla 3 ve 4 Mayıs’a kadar yürürlükte kalacak. İspanya’da bazı fabrika ve şantiyelerde çalışmalar başlarken, İtalya’nın kimi bölgelerinde küçük dükkânlar yeniden açıldı.

Merkel ilk sonuçların görülmesinden yana

Ölüm oranlarını düşük seviyelerde tutmayı başaran Almanya’da, küçük işletmelerin, kitapçıların, bisikletçilerin ve otomobil galerinin açılmasına izin verildi. Pazartesi günü itibarıyla 800 metrekareden daha küçük olan dükkânlar kepenklerini açarken, vatandaşlardan dükkânlarda ve toplu taşım araçlarında maske takmaları istendi.

4 Mayıs’ta okulların yeniden açılması planlanan Almanya’da, Ağustos sonuna kadar dini kurumlar kapalı kalmaya devam edecek ve geniş katılımlı toplantılar yapılamayacak. Bar, kafe, restoran ve sinemaların da henüz açılmadığı Almanya’da hangi sektörlerin gevşetme önlemlerinden yararlanabileceği ve diğer ayrıntılar eyalet yönetimlerine bırakılırken, Başbakan Angela Merkel bazı eyaletlerdeki tartışmaları aceleci bulduğunu belirtti.

Deutsche Welle’nin haberine göre Merkel, Hristiyan Demokrat Birlik’in Başkanlık Divanı toplantısında yaptığı konuşmada önlemlerin zamanından önce gevşetilmesi durumunda krizin yeniden sertleşeceği uyarısında bulundu. Restoranların açılması gibi yeni adımların Nisan ayı sonunda federal hükümet ile eyaletler arasında yapılacak müzakereler sonucunda kararlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Merkel’in öncelikle ilk aşamada alınan gevşetme kararlarının sonuçlarının beklenmesinden yana olduğu belirtiliyor.