Kore Yarımadası'nda gerilim tırmanıyor

KDHC'nin Seul yönetimini askerî harekât ile tehdit etmesinin ardından, Güney Kore KDHC'ye anlaşmalara bağlı kalma çağrısında bulundu.

Dış Haberler

Güney Kore, Pazar günü düzenlenen acil güvenlik toplantısının ardından KDHC’ye uzlaşı anlaşmalarına bağlı kalması çağrısında bulundu.

Başkanlık sarayından yapılan açıklamada Güney Kore ulusal güvenlik direktörü Chung Eui-yong’un başkanlığında, güvenlikten sorumlu bakanların ve generallerin katılımıyla acil bir video konferans düzenlendiği, toplantıda Kore Yarımadası’ndaki son durumun ve hükümetin atacağı olası adımların ele alındığı açıklandı.

Toplantının ardından KDHC ile ilişkilerden sorumlu Birleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, her iki Kore’nin de yapılan anlaşmalara bağlı kalmak için çaba sarf etmesi gerektiği belirtildi. Ayrı bir açıklama yapan Savunma Bakanlığı ise Kuzey Kore ordusunun yakından izlendiğini ve ordunun teyakkuzda olduğunu bildirdi. Her iki bakanlık da Güney Kore hükümetinin mevcut durumu tehlikeli olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.

Güney Kore’deki acil güvenlik toplantısı, KDHC yönetiminin Seul’u askerî harekât ile tehdit etmesinin ardından gerçekleştirildi.

KDHC: Kısa süre içinde harekete geçeceğiz

Kore İşçi Partisi Politbüro üyesi Kim Yo Jong, Cumartesi akşamı Kore Cumhuriyeti’ni ‘‘düşman’’ olarak niteleyerek, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ‘‘kısa süre içinde harekete geçeceği’’ uyarısında bulundu.

KDHC lideri Kim Jong Un’un kardeşi olan Kim Yo Jong, ‘‘Güney Koreli yetkililerle bağları koparmanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda bir sonraki adamı atacağız’’ diye konuştu. Resmî haber ajansı KCNA’nın aktardığına göre, ‘‘Yüce liderimizin, Partimizin ve devletin bana verdiği yetkiyi kullanarak, düşmanla ilişkilerden sorumlu olan departmana bir sonraki adımın kararlı bir şekilde hayata geçirilmesi talimatını verdim’’ ifadesini kullanan Yo Jong, düşmana karşı bir sonraki adımı atma yetkisinin ordunun Genel Kurmayı’na verileceğini belirtti. Yo Jong ayrıca KDHC’de bulunan irtibat bürosunun işe yaramadığını ve yakında bütünüyle kullanılmaz hale geleceğini de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta içinde KDHC, sınırdan ülkeye yönelik propaganda faaliyetleri yapılmasına izin verdiği için Seul ile bütün resmi ilişkileri koparma kararı almıştı. 

Pyongyang ile Seul arasındaki ilişkiler, 2018 yılında düzenlenen üç zirvenin sonucunda, yarımadanın bütünüyle nükleer silahlardan arındırılmasını ve iki Kore arasındaki bağların güçlendirilmesini öngören Panmunjom Bildirgesi’nin imzalanması ile düzelmeye başlamış ancak geçtiğimiz yıl KDHC lideri ile ABD Başkanı Donald Trump arasında düzenlenen zirvenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, iki Kore arasındaki iş birliği de durma noktasına gelmişti.