Komünist Gençler Avrupa’da salgınla mücadele ediyor

Avrupa genelinde pek çok öğrenci ve gençlik örgütü, yürüttükleri kampanyalarla, karantina sürecinde öğrencilerin yaşadıkları sorunları dile getiriyor.

Dış Haberler

Covid-19 nedeniyle ağır kayıplar yaşayan Avrupa'da  pek çok ülke sıkı karantina önlemleri alırken, öğrenci örgütleri gerekli ders materyallerine erişim, kiraların dondurulması, bursların kesilmemesi ve yurtlarda kalan öğrenciler için gerekli sağlık ve beslenme şartlarının sağlanması için birçok ülkede mücadele ediyor.

Türkiye Komünist Gençliği, çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına karşı genç işçileri Patronların Ensesindeyiz Ağı'na ulaşmaya ve mücadeleye etmeye çağırmıştı. Yapılan çağrıda sermayenin isteğiyle krizin ortasında genç işçilerin, sağlık koşulları hiçe sayılarak çalştırıldığı belirtilirken, hükümetin umreden gelen vatandaşları yerleştirmek üzere öğrenci yurtlarını apar topar boşaltmasını işaret ederek, izlenen politikanın ne kadar düşüncesiz olduğuna dikkat çekmişti. Öğrenciler için gerekli eğitim, sağlık koşullarının devlet tarafından güvenceye alınmasını talep eden TKG, gençliğe yönelik seslenme çalışmalarını da “Sosyalizm Okulları” ile online platformlardan ve her Cumartesi yayımlanan “Gençliğin Sesi” adlı podcast yayınından sürdürüyor.

İtalya'da Komünist Gençlik Cephesi harekete geçti

Covid-19’dan en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da 6 Nisan itibariyle online dersler başlatıldı. Komünist Gençlik Cephesi (FGC) internet bağlantısı olmayan milyonlarca öğrenci için harekete geçti ve EmergenzaUniverstita adıyla mücadeleye başladı. Online eğitim için bütün öğrencilere gerekli altyapının devlet tarafından sağlanması, makalelerin ve ders materyallerinin online olarak sunulması, üniversite harçları ve kiraların dondurulması FGC’nin talepleri arasında. 

İtalya’daki bir diğer gençlik örgütü olan Genç Komünistler (Gioventu Communista) de, hükümete yaptığı çağrıda öğrencilerin yapacağı gerekli elektronik harcamalar ve internet hizmetinin sağlanması için bütçe ayrılmasını talep etti.

Yunanistan’da Öğrencilerin Mücadele Cephesi (MAS), karantina boyunca kira ödemek zorunda olan öğrenci ailelerine 800 Avroluk doğrudan konut yardımı talep ediyor. MAS, aynı zamanda pansiyon ve yurtlarda kalan lisans, yükseklisans ve doktora öğrencilerinin sağlığının da dikkatle gözetilmesi gerektiğini belirtiyor. Başka bir öğrenci grubu olan Karşılıklı İşbirliği Hareketi (PAS) Atina’daki hastanelere acil durumlarda kan bağışı sağlanabilmesi için yardımda bulundu.

Fransa’da Komünist Öğrenciler Birliği (UEC), hükümetin öğrencileri yoksaydığını belirterek, öğrencilerin hayatta kalabilmesi için  bir an önce gerekli ekonomik koşulların sağlanması gerektiğini dile getiriyor.

Birleşik Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEOM), Kıbrıs’ta çoğu öğrencinin internete erişimi olmadığını belirtirken, hükümetten, karantina dolayısıyla yurtdışında kalan Kıbrıslı öğrencilerin ülkeye dönüşünün kolaylaştırılmasını istedi.

Sırp öğrenci grubu Öğrenci Cephesi (Studenski Front), Temmuz’da yapılacak olan 2020 Avrupa Üniversite Oyunları için binada bakım yapma bahanesiyle Belgrat’taki öğrenci yurdunun tahliye edilmesinin bir an önce durdurulmasını talep ediyor.

Avusturya ve Almanya'da öğrenim ücretlerinin askıya alınması talep edildi

Avusturya’da Komünist Öğrenciler Birliği (KSV), hükumete ve ünivesite yönetimlerine yaptığı çağrıyla; öğrenim ücretlerinin askıya alınması, akademik tezlerin kabul tarihinin ertelenmesi, akademik stajların sürece uygun şekilde düzenlenmesi, akademik personelinin işten çıkarılmaması ve öğrencilere karşı hoşgörülü olunmasını talep etti. KSV, eğitim bakanlığının öğrenci harcamaları için ödenek ayırmak zorunda olduğunu da belirtti. Sosyalist Alman İşçi Gençliği (SDAJ) de aynı çağrıyı Alman hükümetine yaptı.

Birleşik Krallık’ta Genç Komünistler Birliği (YCL), Britanya’daki gençlerin hükümetin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Gerekli önlemler alınmadan genç işçilerin çalışmaya gönderilmemesini, okul yemekhanelerinden öğrencilere ücretsiz yemek dağıtılmasını, konaklama masraflarının karşılanmasını ve bursların kesilmemesini talep etti.

Online derslerin henüz başlamadığı Portekiz’de, Portekiz Komünist Gençliği (JCP), karantina sürecinde hiçbir gencin yalnız bırakılmaması ve her yaştan öğrencinin online derslere eğitime katılımının sağlanması gerektiğini belirtti.

Gençlik örgütleri, Avrupa’da yaşanan krizin faturasının işçilere ve gençlere kesildiğini, sınıflar arası ayrımın keskinleştiğini ve ilerleyen günlerde daha büyük kitlelerin haksızlıklar karşısında harekete geçeceğini ifade ediyor.