Kılıçdaroğlu sağlık sistemini övdü ama... Tablo hiç de sandığı gibi değil!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, salgın koşullarında büyük skandallara imza atan Sağlık Bakanı Koca’yı ve sağlık sistemini överken, gerçek tablo Kılıçdaroğlu’nun söylediğinden oldukça farklı.

Haber Merkezi

“Sağlık Bakanı ilk günden itibaren olabildiğince şeffaf dönem yürütmeye çalıştı, arada bir aksaklıklar, eksiklikler oldu… Şunun altını özellikle çizmek isterim, bütün sağlık çalışanlarına yürekten teşekkür etmek boynumuzun borcu.  Sağlık açısından Türkiye gerçekten kıskanılacak ülkedir…”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Habertürk canlı yayınında Türkiye’nin sağlık konusunda ne kadar kıskanılacak bir ülke olduğunu yukardaki sözlerler anlatırken, gerçek tablonun ne olduğuna ilişkin Kılıçdaroğlu’na 9 maddelik bir hatırlatma yapıyoruz:

  • Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı’nı överken, “tek hata başlangıçta az test yapılması” dedi. Kılıçdaroğlu’nun test sayısı az dediği dönemde Bakan Koca, 500 binden fazla testin yurt dışına satıldığını açıklamıştı.
  • Salgın koşullarında 21 bin kişi umreye, Suudi Arabistan’a gönderildi. Bu kafilenin büyük bölümü hiçbir kontrole tabi tutulmadan ülkeye giriş yaptı, salgını birçok kente yaydı.
  • Aytaç Yalman’ın koronavirüsten öldüğü gizlendi, konu gazeteciler tarafından ortaya çıkarılınca Bakan Koca durumu açıklamak zorunda kaldı.
  • TTB, hastanelerde koronavirüs tedavisi gören ve bu tedavi sırasında hayatını kaybedenlerin, test pozitif çıkmadığı için listeye eklenmediğini duyurdu. TTB, bunun Dünya Sağlık Örgütü’nün tanı ve vefat kodlarına uymadığını, vaka ve ölümlerin bu sayede az gösterildiğini açıkladı.
  • Önce 65 yaş ve üzeri, sonra da 20 yaş altı için sokağa çıkma yasağı kararı alındı, milyonlarca emekçinin salgın koşullarında hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmasına ve birçok fabrikada yüzlerce işçinin salgına yakalanmasına göz yumuldu.
  • Bütün sağlık çalışanlarına teşekkür eden, Türkiye’nin sağlık konusunda kıskanılacak bir ülke olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, yüzlerce sağlık çalışanının eksik malzeme nedeniyle salgına yakalandığını, bir sağlık çalışanının yetersiz koruma önlemleri açıklaması nedeniyle sürgün edildiğini unuttu.
  • ”Süreci iyi yöneten” Sağlık Bakanı, iki günlük sokağa çıkma yasağı sırasında ikinci bir umre faciası yaşanmasına sessiz kaldı, konuya ilişkin tek bir açıklamada bulunmadı.
  • Vakaların yüzde 65'inin görüldüğü İstanbul'da sokağa çıkma kısıtlamasına gidilmesine hiçbir şekilde yanaşılmadı, kente giriş çıkışlar uzun süre devam etti.
  • Toplu yerlerde maske takılması uygulamasına gelen tüm taleplere rağmen uzun süre geçilmedi. Maske uygulamasına geçildiğinde ise maske satışı yasaklandı, ücretsiz maske dağıtılacağı öne sürüldü. Buna karşın milyonlarca kişi günlerce maskesiz bırakıldı.