'İşçiye işsizlik güvencesi yok, müteahhite müşterisizlik güvencesi var’

İktidarın salgın karşısında hazırladığı önlem paketinde işsiz kalan emekçiler için hiçbir önlem yer almazken, seyahat yasakları nedeniyle boş kalan köprülerin garantisi vatandaşın cebinden çıkmaya devam ediyor.

Neslihan Koçaslan

Koronavirüs salgını nedeniyle 30 büyükşehire giriş çıkışlar yasaklandı. Ancak vatandaş geçmediği yolların, köprülerin parasını verilen hazine garantileri nedeniyle ödemeye devam ediyor. Üstelik kendisinin işinden, aşından olduğu şu günlerde…

CHP Muğla Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, köprü ve tüneller için verilen döviz garantili ödemelerin bir yıl ertelenmesini, ödemelerde TL’ye dönülmesini ve elde kalan paranın da vatandaş için harcanmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de “Döviz garantili Hazine ödemelerini en az 1 yıl süreyle ertelemeyi ve ödemeleri TL’ye çevirmeyi düşünüyor musunuz” sorusuna yanıt istedi.

'İŞÇİLER EVİNDE TAŞ MI YİYECEK?'

soL’a konuşan Süleyman Girgin, Hazine garantili ödemelere 2018 yılında 6.2 milyar, 2019’da ise 9.7 milyar, 2020’de de 18.9 milyar dolar ayrıldığını söyledi. Girgin iktidarın bunları yaparken “halkın cebinden kuruş bile çıkmayacak” sözlerini hatırlatarak şöyle devam etti: Doğru kuruş çıkmıyor, milyar milyar çıkıyor. Vatandaşa şu an evde kal diyeceğiz, peki evinde taş mı yiyecek? Üç öğün evde kal dediğimiz insanların evde taş yiyecek hali yok. Aslında bu durumda sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi lazım. Bu korona belasından kurtulmak için daha radikal önlemler almamız lazım. Bunları alabilmek için de sizin kasanızda para olması lazım. Geçen sene 46 milyar TL kefen parası bütçeye dahil edildi. Şirketlere bir çok kolaylıklar getirildi. Hatta geçenlerde Afrika Kalkınma Bankası’na 30 milyara varan harcama yetkisi verildi. Sonra işçiye, esnafa, çiftçiye gelince yok’’

'83 MİLYONUN HAKKI BİR AVUÇ İNSANA'

Bugünler en kazançlı çıkan grubun iktidara olan yakınlıkları sayesinde devletle hazine garantili iş yapanlar olduğunun altını çizen Girgin, bu durumun devletin değil asıl halkın sırtına yük olduğunu söyledi. Bu yükün halkın sırtından derhal alınması gerektiğini söyleyen Girgin, 83 milyonun insanın hakkını bir avuç insana yedirildiğini belirtti.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili soru önergesi verdiğini hatırlatan Girgin, “son 3 yılda toplam 600 ve son 120 günde çalışması” gerekiyor şartının 450 güne ve son 120 günün 60 güne çekilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak yetersiz olduğunu söyleyen Girgin, şu anda çalışmakta olan insanların tamamına destek verilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:

“Yoksa adam aç mı kalsın? Çalışmak zorunda işçi. Şimdi mesela bizim çiftçimizin yaş ortalaması yüksek. Salgından dolayı doğru düzdün serasına, tarlasına gidemiyor. İhracatta azaldı. Ürününü zararına topluyor. Ekim zamanı da geldi. Ekmesi var, fidesi var, mazotu var, gübresi var. Şimdi bir tarafta kötü tarım politikaları, diğer tarafta salgın hastalık. Ne yapacak bu köylü? Tarlasına da gidemiyor.”

Gündelik işlerle para kazanan pek çok insan olduğuna da değinen Girgin; ayakkabıcı, gündelik temizlikçiler, simit satanlar, bahçe işine gidenler, tiyatrocular ve müzisyenleri hatırlattı.