'İran tanker krizi sırasında misillemeye hazırdı'

İran’ın yaptırımlar nedeniyle yakıt sıkıntısı çeken Venezuela’ya yardım amacıyla gönderdiği tankerlere ABD tarafından müdahale edilmesi durumunda, ABD’ye ait ticari gemilere misillemede bulunmaya hazırlandığı açıklandı.

Dış Haberler

İran’ın Noor Haber Ajansı’nın haberine göre, İran Donanması geçtiğimiz ay içinde, ABD’nin Venezuela’ya giden yakıt yüklü İran tankerlerinin önünü kesmesi halinde ABD’nin ticari gemilerine yönelik misilleme hazırlıkları yaptı. Haberde, Venezuela’ya gitmekte olan İran gemilerine yönelik askeri tehditlerin artmasının ardından İran silahlı kuvvelerine, Basra ve Umman Körfezlerinde çok sayıda ABD ticari gemisinin tespit edilerek takibe alınması emri verildiği bilgisi yer aldı. Misilleme için seçeneklerin belirlendiği ileri sürülen haberde bu seçeneklerin neler olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Geçtiğim yıl İngiltere’nin Cebelitarık’ta Suriye’ye petrol sevkiyatı yaptığından şüphelendiği bir İngiliz tankerine el koymasının ardından İran misilleme olarak Hürmüz Boğazı’nda İngiliz bandıralı bir tankeri alıkoymuştu. Her iki tanker ve mürettebatları daha sonra serbest bırakılmıştı.

ABD yaptırımları nedeniyle ekonomik bir darboğazdan geçen Venezuela dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen rafinerilerinde benzin üretemezken, ABD ülkeye yakıt taşıyan tankerleri tehdit etmeye devam ediyor.