Çiftçiye bir darbe de tarife kontenjanından

Ocak ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararıyla tarife kontenjanları kapsamında tarım ürünleri ithalatında %0 oranında gümrük vergisi uygulamasına, bugün yayımlanan kararnameyle ek mali yükümlülükler de dahil edildi.

HABER MERKEZİ

16.1.2019’da 649 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, TMO’nun ithal edeceği 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton kuru baklagiller ve 100 bin ton pirinç dışalımında gümrük vergisi oranı %0 (sıfır) olarak belirlenmişti.

Kararda; “tarife kontenjanları kapsamında yapılacak ihtilatta %0 oranında gümrük vergisi, (…) oranları uygulanır” deniyordu.

15.12.2019 tarihinde çıkarılan 1835 sayılı  Kararıyla buğday için dış alımın miktarı 1,5 milyon tona çıkarılmıştı.

Bugün yayımlanan 2421 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, ek mali yükümlülükler de kapsama alındı. Yeni düzenlemede; “…%0 oranında gümrük vergisi ve/veya ek mali yükümlülük (…) oranları uygulanır” deniliyor.

Çiftçiye ikinci darbe

Tarımda Gümrük Vergisi alınmaması, çiftçiyi zarara uğrattığı şeklinde yorumlanıyor. Çoğu ülke kendi çiftçisini verdikleri desteklerle korurken, Türkiye’de bunun tersinin uygulandığına ve ülkede çiftçinin dünya fiyatlarıyla yarışmak zorunda kaldığına dikkat çekiliyor. Türkiye'de çiftçinin en önemli girdileri olan mazot ve elektriğe yüksek ÖTV ve KDV oranlarının uygulandığı hatırlatılırken, çoğu çiftçinin elektrik bedelini ödeyemediği için tarlasını sulayamadığı kaydediliyor.

Bugün yapılan değişiklik, çiftçiye bir darbe daha olarak değerlendiriliyor. İthalatçının TMO olması fark etmeksizin ülkeye sıfır maliyetle tarım ürünü getirileceğine işaret ediliyor. Tarım ürünleri fiyatının biraz dizginlenebilmesi durumu olsa da, bedelinin çiftçinin ödeyeceği belirtiliyor.