Belçikalı Komünistler salgınla mücadelede ön saflarda

Covid-19 salgını diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Belçika'da da en çok bakımevlerini etkiliyor. Bakımevlerine yönelik çalışma başlatan Belçika Emek Partisi, üç maddelik bir acil eylem planı talep etti.

Dış Haberler

Belçika Emek Partisi’nin (PTB-PVDA) sağlık girişimi olan Halkın Doktorları, bakımevlerinde çalışanlara pilot Covid-19 testi uygulamaya başladı. Salgından en çok etkilenen grup olmasına rağmen kaderine terk edilmiş durumunda olan bakımevi sakinlerine ve çalışanlarına yönelik doğrudan çalışmalarını genişleteceklerini söyleyen grup sözcüsü Anne Delespaul, Belçika’daki tüm bakımevlerinde bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini belirtti.      

Pandemi bakımevlerini vurdu

Nisan ayı ortası itibariyle 38 binin üzerinde vaka sayısıyla Belçika salgını şiddetli yaşayan Avrupa ülkeleri arasında. Daha çarpıcı olansa, Covid-19 nedeniyle yaşanan 4857 ölüm vakasının %49’unun yaşlılara hizmet veren bakımevlerinde gerçekleşmiş olması. 

Yüksek bir yaşlı nüfus oranına sahip ülkede göz göre geliyorum diyen krize karşın bakımevlerinde yeterli önlem alınamaması son derece vahim bir tablo ortaya çıkartıyor. Pandemi, bakım hizmetlerine ayrılan bütçenin kemer sıkma politikalarıyla sürekli tırpanlanması ve yaygın özelleştirmeler nedeniyle yaşlı bakım hizmetinde yaşanan aksaklıkları gözler önüne seriyor. Son derece yoğun bir piyasalaşmanın hakim olduğu bakımevi sektöründe Orpea ve Armonea gibi uluslararası şirketler başı çekiyor. Brüksel’de özel sektörün toplam yatak sayısındaki payı %63’ü buluyor.  

Buna ek olarak, ülkenin federatif yapısı ve bunun sonucunda süregiden hükümet krizi, pandemi döneminde hızlı müdahaleyi zorlaştıran faktörler arasında. İlk vakanın 4 Şubat’ta görülmüş olmasına rağmen 13 Mart’a kadar bakımevleriyle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı. Covid-19 kaynaklı ilk ölümden sonra gelen bu düzenlemede yalnızca bakımevlerine ziyaretler yasaklandı. Ne var ki, bakımevlerinin gerek personel gerek koruyucu ekipman gerekse oksijen tüpü vb. kaynaklar konusunda son derece yetersiz bir görünüm arz ettiği ortaya çıktı. 

Pandemi politikaları kamusal kaynaklarının dağılımı konusunda Flaman ve Valon bölgeleri arasındaki eşitsizliği de gözler önüne seriyor. Ülkenin Fransızca konuşan ve refah düzeyi görece daha düşük kesimi olan Valonya Meclisi’nde partiyi temsil eden Germain Mugemangango, Flanders’ta yapılan 6 bin teste karşılık Valonya’da yalnızca 139 test yapıldığına dikkat çekti.

Halkın Doktorları kendi çözümlerini oluşturuyor

Sağlık çalışanları içerisinde yaygın ve güçlü bir örgütlenmeye sahip PBT-PVDA, sağlık sisteminin tıkandığı noktalarda Halkın Doktorları ağıyla pandemiyle mücadeleye destek sunuyor. Ülke çapında 11 sağlık merkezine sahip Halkın Doktorları ağı bu merkezler aracılığıyla Nisan başında 60 bin maske dağıtmıştı. Partinin federal milletvekili ve aynı zamanda Halkın Doktorları ağında pratisyen hekimlik yapan Sofie Mercx “birinci aşama sağlık merkezlerinde maske sıkıntısı yaşanıyor olması bir felaket. Bu nedenle kendi çözümlerimizi oluşturmaya karar verdik” şeklinde konuşmuştu. 

Halkın Doktorları’nın 14 Nisan’da açıkladığı üç maddelik acil eylem planında şu talepler yer alıyor.

1. Belçika’daki tüm bakımevi sakinleri ve çalışanları Covid-19 testinden geçirilmelidir. Pozitif sakinler karantinaya alınmalı, pozitif çalışanlarsa tedavi için evlerine gönderilmelidir. 

2. Bakımevlerine derhal personel desteği sağlanmalıdır. Eksik personel nedeniyle normal zamanlarda dahi problem yaşayan bakımevleri bugün büyük bir risk altındadır. 

3.  Bakımevi personeline koruyucu ekipman sağlamak amacıyla merkezi planlamayla yönetilecek bir ulusal envanter oluşturulmalı, mümkün olduğu yerlerde sanayi tesisleri koruyucu ekipman üretimine yönlendirilmeli ve maske vb. ürünlerde oluşan kara borsa engellenmelidir. Böylelikle tüm personelin sürekli koruyucu ekipman takabilmesi sağlanmalıdır.