Batı Şeria'nın ilhak planına tepkiler sürüyor

Hamas, Arap ülkelerinin liderlerini Batı Şeria'nın ilhakına karşı harekete geçmeye ve devlet başkanları düzeyinde zirve toplamaya çağırdı. Filistin Yönetimi ise Donald Trump'ın Ortadoğu Planı'na karşı yeni bir öneri sundu.

Dış Haberler

İsrail'in Batı Şeria'nın bazı bölgeleri ile Ürdün Vadisi'ni ilhak etmeye yönelik planına karşı Hamas, Arap ülkelerinin yöneticilerini acilen hareket etmeye çağırırken, Filistin Yönetimi barış görüşmelerinde arabuluculuk yapan uluslararası heyete karşı bir öneri sundu. Öneride Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de askerden arındırılmış, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması talep edildi.

Hamas'tan zirve çağrısı

Hamas, Arap ülkelerini İsrail’in Batı Şeri topraklarını ilhak etme planını engellemek için bir zirve toplantısı da dahil olmak üzere acil adımlar atmaya çağırdı.

Filistin Enformasyon Merkezi, Hamas Siyasi Büro başkanı İsmail Haniye’nin, Salı günü 40 Arap ülkesinin liderlerine ayrı ayrı mektup göndererek çağrısını ilettiğini açıkladı.

Haniye planın Batı Şeria’nın ve işgal altında kutsal Kudüs şehrinin Yahudileştirilmesi’ni amaçladığını belirterek, Filistin ve bütün Arap ve Müslüman ümmeti için şimdi ve gelecekte tehdit teşkil ettiğini belirtti.

Planı İsrail’in karanlık tarihinde Filistin’e ve bölgedeki diğer uluslara yönelik aldığı diğer menfur önlemlerin izindeki bir başka saldırganlık örneği olarak niteleyen Haniye, Arap ülkelerinin yöneticilerini, Filistinlilerin ilhak ve Yahudileştirme tasarısına karşı yekvücut duruşlarını desteklemek için devlet başkanları düzeyinde bir zirve düzenlemeye çağırdı.

Filistin Yönetimi’nden karşı öneri

Filistin Yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu planına yönelik bir karşı öneride bulunduklarını açıkladı.

Öneri, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve kuşatma altındaki Gazze'de askerden arındırılmış ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını içeriyor.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Öneride, Doğu Kudüs'ün başkent olduğu egemen, bağımsız ve askerden arındırılmış Filistin devleti ana talebimiz konumunda. Aynı zamanda önerilen devletle İsrail arasındaki sınırların belirlenmesi ve toprakların eşit bir şekilde paylaşılmasını öngörüyoruz" dedi.

İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinde arabulucuk yapan Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'dan oluşan uluslararası heyetin karşı öneriyi teslim aldığı belirtildi.

Trump'ın Orta Doğu planı, İsrail'in yasadışı yerleşim yerleri ve Ürdün vadisi de dahil olmak üzere, Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü ilhak etmesini öngörüyor.

Trump'ın planında Filistin'in başkenti Kudüs'ün kent merkezi dışındaki bölgeler olarak belirlenirken, plana göre kent merkezi tamamen İsrail kontrolünün altında olacak.

İsrail'in ilhak planı, Filistin'in önemli tarım arazilerinden ve su kaynaklarından yoksun olmasına yol açacak. Plan, aynı zamanda iki devletli çözümünün de askıya alınmasına sebep olacak.

Iştiyye, İsrail hükümetinin ilhak planını yürürlüğe koyması durumda, Filistin hükümetinin yeni anayasa oluşturacağını ve meclis işlevi görevi bir konsey kuracağını kaydetti.