Batı Şeria'da 25 Yahudi yerleşimi ilhak sınırlarının dışında kalacak

Batı Şeria’da bulunan 25 Yahudi bölgesinin, İsrail ve ABD tarafından belirlenen ilhak edilecek toprakların içinde yer almayacağı öğrenildi. Yerleşimciler karara tepkili.

Dış Haberler

1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’nda İsrail tarafından işgal edilen Batı Şeria şu anda Filistin Yönetimi ile İsrail tarafından kontrol edilen bölgelere ayrılmış durumda. Nüfusun büyük bir bölümü İsrail vatandaşlığı olmayan Filistinlilerden oluşurken, bölgede binlerce Yahudi yerleşimci de yaşıyor. 

İsrail’de aylardır süren hükümet krizinin Netanyahu’nun partisi Likud ile Benny Gantz’ın liderliğindeki Mavi ve Beyaz Partisi arasında kurulan koalisyonla çözülmesinin ardından, Batı Şeria’nın bazı bölgeleri ile Ürdün Vadisi’nin İsrail tarafından ilhak edilmesine yönelik plan hayata geçirilmeye başladı. 

Ancak Kan 11 haber sitesine göre, yaklaşık 2 bin İsrailli Yahudi’nin yaşadığı 25 bölgenin, ilhak edilmesi planlanan toprakların dışında kalacağı ortaya çıktı. Buralarda yaşayan Yahudilerin büyük bir bölümünün, İsrail hükümetin izniyle inşa edilen yerleşimlerin aksine, kendi çabalarıyla Filistinli toplulukların arasında kurdukları yerleşimlerde yaşayan, genellikle dindar gruplardan oluştuğu belirtiliyor.

Yerleşimcilerin liderlerinin Netanyahu’ya bir mektup yazarak bölgenin statüsünün belirlenmesini ve kimsenin evlerinden çıkarılmamasını talep ettikleri öğrenildi.

Bazı yerleşimciler son dönemde, ilhak planının gelecekte bir Filistin devletine yol açabileceği gerekçesiyle Netanyahu’yu eleştirmişti. 25 Yahudi yerleşiminin ilhak edilecek toprakların dışında bırakılmasının Netanyahu hükümeti ile yerleşimciler arasında yeni bir ihtilafa yol açabileceğine dikkat çekiliyor.