AKP’nin salgın günlerinde 12 Eylül özlemi: Hükümlü ve tutuklulara işkence geri dönüyor

12 Eylül dönemi uygulaması olan cezaevindeki hükümlü ve tutukluların dışarı çıkarılarak sorgulanmasına ilişkin düzenleme, salgın günlerinde AKP tarafından Meclis gündemine getirildi.

Haber Merkezi

AKP’nin Meclis’te görüşmeleri süren infaz düzenlemesinde yer alan hukuksuz uygulamalarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Düzenlemeyle birlikte istihbaratçılara cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüleri cezaevinden çıkarıp 14 gün sorgulama hakkı veriliyor.

Söz konusu düzenlemeye ilişkin soL’a değerlendirmede bulunan eski Anayasa Mahkemesi raportörü ve yazarımız Ali Rıza Aydın, “İnfaz yasasının salgın nedeniyle sağlık amaçlı düzenlenmesi gerekirken siyasi iktidar tarafından çıkar amaçlı planlandığı kamuoyunca çok tartışılıyor. Yani bir çeşit ödül-ceza yöntemini getiriyor iktidar. Bizden olan-olmayan ayrımı yapıyor. Bizden olan yararlanır olmayan yararlanamaz diyor” ifadesini kullandı.

'Keyfiliğin yönetimi'

Söz konusu maddenin bu ayırımın ve de baskı yönteminin yansıması olduğuna dikkat çeken Aydın, “Ayağını denk al yoksa sorguya çekerim uyarısı. Burada hukukun belirlilik ve genellik ilkeleri yerine tamamıyla tehdit amaçlı ve sübjektif keyfilik çalışacak. Keyfiliğin yönetimi de güvenlik güçlerine bırakılacak. Kısaca hukukun h'sinin bile olamadığı bir madde söz konusu” diye konuştu.

'Hukuki düzenleme değil, baskı ve tehdit'

Burada bir hukuki düzenlemenin ve maddenin değil, baskı ve tehdidin söz konusu olduğuna işaret eden Aydın, “Kaldı ki infaz uygulaması sonrası ilgililer hakkında bir işlem ihtiyacı doğarsa genel hükümler zaten var. Dahasına izin verilmemeli. Burada açıkça fırsatçılık sırıtıyor. İzin verilmemeli” değerlendirmesinde bulundu.