AKP’nin o ülkeye zaafı var!: Uçuşlar durduruldu, Katar hariç

Pandemi ile birlikte çeşitli zaman aralıklarında Türkiye’den salgın görülen ülkelere uçuş kısıtlamaları için adımlar atılmıştı. En son Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 27 Mart tarihinde tüm dünya ile uçuşların askıya alındığı duyurmuştu. Ama yine bir AKP klasiği gerçekleşti. Katar’ın başkenti Doha’ya 5 Nisan’a kadar uçuşlar devam ettiği ortaya çıktı.

Haber Merkezi

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart’tan bu yana salgın vakalarının görüldüğü ülkelerle uçuşlar birer birer askıya alındı. 27 Mart’ta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tüm dünya ile uçuşların askıya alındığını bildirmişti. Birgün’den Ozan Gündoğdu'nun haberleştirmesiyle Katar’ın başkenti Doha’ya uçuşların devam ettiği ortaya çıktı. Katar’dan İstanbul Havalimanı’na uçuşlar ‘fiilen’ devam ettiği belirtilen haberde bilet fiyatlarının fahiş tutarlara ulaşmış olduğu ve Türkiye’ye gelmek isteyen çeşitli ülkelerden insanların bu yolu tercih ettiği belirtildi. Doha’ya 10 Nisan’a kadar tüm uçuşlar dolmuş durumda olduğu belirtilen haberde aşırı talepten kaynaklı bilet fiyatları ekonomi sınıfında 8 bin liraya, business sınıfında ise 30 bin liraya kadar çıktığı ifade ediliyor. 

Qatar Airways’in Taksim Ofisi’nden aldığımız bilgiye göre İstanbul Havalimanı’nın 30 Nisan tarihine kadar kapanması nedeniyle 5 Nisan 2020 tarihinden itibaren 1 Mayıs’a kadar uçuşların durdurulduğu belirtildi. Daha önceden alınmış biletlerle ilgili iade etme, açığa alma gibi işlemlerin yapılabildiği ifade edildi. 

KATAR’DA KORONAVİRÜS

Katar'ın son yıllarda Türkiye ile ilişkisini özetleyen bazı veriler şöyle:

Finansbank: Katar merkezli QNB Group, Finansbank A.Ş.'nin yüzde 99.81 hissesini satın alarak bankanın adını QNB Finasbank olarak değiştirmişti.

Digitürk: Süper Lig maçlarının yayın haklarını elinde bulunduran Digitürk, Katarlı BeIN Sports'a satılmıştı.

A Bank: Katar’ın ilk özel bankası The Commercial Bank, ABank’ın tüm hisselerini satın aldı.

İnşaat firmaları: Türk müteahhitlik firmaları, 2015 Nisan sonuna kadar yaklaşık 11.6 milyar dolarlık toplam 118 projeyi üstlendi. 

Türkiye Katar arasında yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat var. 

Boyner'in yüzde 30'u Katarlılar tarafından satın alındı.

DEİK/Türkiye-Katar İş Konseyi'nin başkanlığını AKP'li Ethem Sancak yapıyor.

Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR’un, Katar’dan alınan 650 milyon dolar karşılığında teminat gösterildiği ileri sürüldü.

Şekerbank ve Pegasus'un da adı son dönemde Katarlılara satış iddialarıyla gündeme geldi.

BMC'nin hisselerinin yüzde 50'lik bölümü Katarlılar tarafından satın alındı.

Katar ile Türkiye arasındaki anlaşmalardan biri de enerji alanında. BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Türkiye’nin Katar'dan LNG ithalatı yapmasına olanacak sağlayacak ön mutabakat zaptını imzalamıştı.

"Expo Turkey by Qatar Fuarı"na tam 154 Türk firması katılırken, Fuarın organizatörü Medyacity Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Türk şirketlerin Katar’da 12.5-13 milyar dolarlık taahhüt işlerini tamamladığını, 7.5 milyar dolarlık taahhüt işinin de devam ettiğini söylemişti.

Katarlıların AKP döneminde Türkiye’den 795 bin metrekare büyüklüğünde taşınmaz satın aldığı ortaya çıktı.

Katar sermayesi Ocak ayında Borsa İstanbul'da hisse senetlerinin yarısına sahip 10 ülke arasında birinci sıraya yerleşti. Borsa İstanbul'da yatırımın başını çeken ABD'li ve İngiliz yatırımcıları geride bırakan Katarlıların portföy büyüklüğü 2019'da 58,6 milyar TL'ye ulaştı. 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani'nin annesi Şeyha Moza’nın Başakşehir’de 100 bin lira sermayeli şirket kurup 1 buçuk ay kadar sonra Kanal İstanbul güzergahında 44 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 5 Nisan itibariyle körfez ülkesinde onaylanmış 1604 vaka tespit edilirken 4 ölümün gerçekleştiği bildirildi. Katar’la uçuşların karşılıklı neden devam ettiği sorusu cevabını arıyor. 

DİGİTÜRK’E ÜCRET ÖDENMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Öte yandan Katarlı yayıncı kuruluş olan Digitürk ile ilgili dikkat çeken bir gelişme de yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Spor Kurulu sözcüsü Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Covid-19 salgını nedeniyle lig maçlarının ertelendiğini, müsabakaları canlı yayınlayan yayıncı kuruluş "Digiturk"ün de yayınlarına ara verdiğini hatırlatarak; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Kaya, TBMM’ye verdiği soru önergesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na “Yayıncı kuruluş Digiturk liglerin süresiz ertelendiği bir dönemde, vermediği hizmetin ücretini talep etmeye devam edecek midir" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın TBMM’ye verdiği soru önergesi şöyle:

"Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu koronavirüs salgını nedeniyle 19 Mart 2020 tarihinden itibaren lig maçlarının ertelendiğini açıkladı. Bu karar sonucu müsabakaları canlı yayınlayan yayıncı kuruluş "Digiturk" de yayınlarına ara verdi.

Yüksek fiyat politikasıyla aboneleri tarafından eleştirilen Digiturk’te paket yayın fiyatları 19 TL'den başlayarak, 169 TL'ye kadar çıkmaktadır. Ticari işletmeler, eğlence yerleri, kahveler ve kafelerde ise yıllık abonelikler on binlerce lira ile faturalandırılmaktadır.

Bu kapsamda;

1.  Yayıncı kuruluş, liglerin süresiz ertelendiği bir dönemde, vermediği hizmetin ücretini talep etmeye devam edecek midir?

2.  Ücret talep edilecekse, Bakanlığınızın bir müdahalesi olacak mıdır?

3.  Yayıncı kuruluş maçların oynanmadığı süreçte; abonelerine koşulsuz üyelik iptali ya da indirim gibi kolaylıklar sunacak mıdır?

4.  Kulüplere, müsabakaların oynanmadığı süreçte yayın haklarıyla ilgili ödemelere devam edilecek midir?

5.  Kulüplere ödemelerde ertelenme ya da indirim yapılacaksa; bu uygulama diğer abonelere de yapılacak mıdır?"

TFF’DEN KUR DESTEĞİ GELMİŞTİ

Digitürk, TFF ile çalışmaya devam edeceklerini ancak bazı taleplerde bulunduklarını duyurmuştu. AKP'nin TFF ajanı Göksel Gümüşdağ, Katarlı yayıncı kuruluşa sabit kur uygulaması için destek vermişti.