ABD'de sağcıların eylemleri sürüyor

ABD’nin Washington eyaletinde binlerce gösterici evde kal emirlerine karşı çıkmak için bir araya gelirken, Denver kentinde iki sağlık çalışanı, eyalet meclisinin önündeki gösteriye giden araçların yolunu kesti.

Dış Haberler

'Komünizm istiyorsan Çin'e git'

ABD sağı salgın önlemlerine karşı çıkmaya devam ediyor. ABD'de önlemleri protesto eden güruh karşılarına sağlıkçı önlükleriyle (scrubs) çıkanlara böyle bağırdı: Komünizm istiyorsan Çin'e git!

ABD Başkanı Trump’ın Demokrat Partili Valiler tarafından yönetilen ve sıkı karantina önlemlerinin uygulandığı eyaletlerin özgürleştirilmesi çağrısının ardından ülke çapında başlayan eylemler devam ediyor. Trump destekçileri ve aşırı sağcı gruplar tarafından düzenlenen eylemler genellikle birkaç yüz kişilik küçük gösterilerden ibaret kalırken, Washington eyaletinin Olympia kentinde eyalet meclisi önünde düzenlenen eyleme 2 binden fazla kişinin katıldığı bildirildi. 

Three Percenters isimli milislerin de aralarında bulunduğu aşırı sağcı grupların başını çektiği eylemde, Demokrat Partili Vali'nin kısıtlamaları kaldırmasını talep eden dövizler taşındı. Eyleme öncülük eden Tyler Miller, ‘‘bunu yeni normal olarak kabul etmeyeceğiz’’ diyerek, eylemcileri savaşa hazır gönüllülere benzetti.

2 bin 500 civarında kişinin katıldığı gösteri sırasında çok az kişinin maske taktığı ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı görüldü. 

Cumhuriyetçi meclis üyesinden 'devrim' çağrısı

Eyleme Vali'nin kısıtlamaları kaldırmaması halinde ‘‘devrim’’ çağrısında bulunan temsilci Robert Sutherland’in de aralarında bulunduğu en az üç Cumhuriyetçi meclis üyesi katıldı. Sutherland, eylemin ardından niyetlerinin kanlı bir devrim olmadığını ama insanların suistimalci hükümete karşı savaşmak gibi bir ahlaki yükümlülükleri bulunduğunu söyledi.

Washington Valisi Jay Inslee ise yaptığı açıklamada, zor ve sinir bozucu zamanlardan geçtiklerini ve virüsle mücadeleyi bırakmanın zamanı olmadığını belirtti. ‘‘Konuşma özgürlüğünü destekliyorum, ama nasıl bir yol izleyeceğimizi kalabalıkların sayısı ya da konuşmaları belirlemeyecek’’ diye konuşan Inslee, ‘‘Bu siyasetle ilgili bir şey değil. Sadece bütün Washington halkının sağlığı için neyin en iyi olduğuyla ilgili olabilir’’ dedi.

Yine Pazar günü Colorado Eyaleti'nin başkenti olan Denver’da sağcılar Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlere karşı eylem yaptı. Gösteri sırasında maske takan iki sağlık emekçisinin, evde kal emirlerine karşı çıkmak için eyalet meclisine giden arabaların önünü kestiği görüntüler dikkat çekti. Arabaların içindeki göstericiler sağlık çalışanlarına hakaret ederken, sağlık emekçilerinin sessizce eylemlerini sürdürdüğü görüldü.