ABD'de Covid-19 semptomu gösteren sağlık çalışanları artıyor: Yetersiz test, ücretsiz izin...

ABD'nin Michigan eyaletinde faaliyet gösteren Beaumont grubuna bağlı hastanelerde koronavirüs semptomu görülen 1.500 sağlık çalışanı ücretsiz izne çıkarılırken, Detroit'teki bir hastanede ise 734 çalışanın Covid-19 testi pozitif çıktı. Salgından en çok etkilenenlerin hastalarla yakın temas halinde olan hemşireler olduğu belirtiliyor.

Dış Haberler

ABD'de koronavirüs salgınına yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı artıyor.

Michigan eyaletinde faaliyet sürdürüren en büyük sağlık grubu Beaumont Health'in, aralarında 500 hemşirenin bulunduğu 1.500 sağlık çalışanı koronavirüs semptomları nedeniyle izne çıkarıldı.

Michigan'ın yerel dergisi Bridge'e konuşan Beaumont Health sözcüsü Mark Geary, çalışanların Covid-19'la paralel semptomlar gösterdiklerini, hastanede çalışan herkesin riskli konumda olmasından dolayı hastalar arasında kaç doktor bulunduğunun henüz netleşmediğini söyledi.

Geary, yaklaşık 38 bin kişinin çalıştığı Beaumont grubunda hastalara bakan çalışanların yanı sıra yönetim ve destek bölümünde çalışanların da semptomlara sahip olduğunu belirtti. Geary, çalışanların evde kalmalarının istendiğini, ancak tüm çalışanlara test yapılmadığını sözlerine ekledi.

Eyaletin bir diğer kenti Detroit'te bulunan Henry Ford hastanesi de, aynı gün yaptığı açıklamada, 700'den fazla çalışanının Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Söz konusu hastanelerde salgından en çok etkilenenlerin yetersiz önlemlerle Covid-19 hastalarıyla yakın temas halinde olan hemşireler olduğu kaydedildi.

'YETERSİZ TESTTEN DOLAYI ÜCRETSİZ İZİN'

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Covid-19 aşı ve tedavisinin henüz bulunmamasının yanı sıra sınırlı sayıda test yapılabilmesinden dolayı koronavirüs semptomlarına sahip kişilerin "evde dinlenme" yöntemine başvurulması çağrısında bulunurken, testler için semptomları gösteren sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi talimatı verdi.

Beaumont Başkan Yardımcısı Aaron Gillingham, buna karşılık yaptığı açıklamada, "Çalışanlar, ancak hastane merkezinde bulunmaları ve test kurallarına uymaları durumunda teste tabi tutuluyor" açıklamasında bulundu.

Geary, Beaumont çalışanlarının en az 7 gün evde kalmaları, 3 gün boyunca ateşlerinin çıkmaması ve çalışmaya gelmeden önce semptomları olmaması gerektiğini söyledi. Geary, ayrıca bunun ücretli izne tabi olmadığını kaydetti.

HASTANEDE MASKE OLMADIĞI İÇİN İŞTEN AYRILAN HEMŞİRE: ABD HAZIRLIKLI DEĞİL

Öte yandan, Illinois eyaletinin Şikago kentinde bulunan Northwestern Memorial hastanesinde çalışan bir hemşire, hastanede maske bulunmamasından dolayı güvenlik sebebiyle işinden ayrılmak zorunda kaldı.

CBS News'a röportaj veren Imaris Vera, "Bugün işimden ayrıldım. İşe gidince bana yoğun bakım ünitesindeki Covid-19 hastası verildi. Hiçbir hemşire koridorlarda birbirlerine bildirim yaparken ameliyat maskesi dahi takmıyordu. Kendi N95 maskem vardı. Yöneticime 'Biliyorum tedariğimiz az, ancak kendimi korumama, kendimi güvende hissetmeme izin verin' dedim. Evde beni bekleyen ailem var ve gidişat hiç iyiye gitmiyor. ABD hazırlıklı değil. Hemşireler korunmuyor" diye konuştu.