17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadelesi Günü ilan edildi

Uluslararası Çiftçi Örgütü La Vía Campesina, dünyada Covid-19 pandemisiyle birlikte büyüyen gıda krizine dikkat çekmek amacıyla 17 Nisan tarihini Uluslararası Çiftçi Mücadelesi Günü ilan etti.

Dış Haberler

Uluslararası Çiftçi Örgütü La Vía Campesina, 17 Nisan tarihini Uluslararası Çiftçi Mücadelesi Günü ilan etti.

Telesur'a açıklamada bulunan örgütün siyasi koordinatörü Nury Martinez, "Bu yılın 17 Nisan'ı hayati bir önem taşıyor, çünkü bu tarihte gıda meslesini Covid-19 pandemisi bağlamında masaya yatırdık" diye konuştu.

Martinez, "Pandemi, herkese sağlıklı gıda temin edebilecek uygun fiyatlı ve çevreyle sürdürülebilir olan çeşitli agroekolojik gıda sistemine sahip olmanın önemini açığa çıkardı" açıklamasında bulundu.

Martinez, "zehirli ürün çıkaran, sürdürülebilir ve işlevsel olmayan tek türlü tarıma dayalı endüstriyel tarım sistemini" diğer örgütlerle birlikte ortadan kaldırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

'Küresel, yapısal ve köklü değişimin zamanı geldi'

Örgüt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ilan edilen gün ile birlikte "tarım-gıda sisteminin küresel, yapısal ve köklü değişiminin zamanı geldiğini" kaydetti.

Örgütün internet sitesinden yayınlanan açıklamada, "Devletler, halkların sağlıklı, uygun gıdaya erişimini sağlamaları ve kıtlıkları engellemeli. Çokuluslu endüstriyel tarım tekellerinin başvurduğu ticari spekülasyonlarının her türüne son verilmeli" denildi.

Açıklamada, hükümetlere yerli tarımın yok sayıldığı birçok ülkelerde pandemi döneminde artan işsizliğe ve açlık krizine karşı "çiftçilere yatırım ve yerli tarım piyasasına destek" çağrısı yapıldı.

Her kıtada örgütü bulunan Campesino, cuma günü üyelerine ve dostlarına "evde kal ancak sessiz kalma" çağrısında bulunurken, Covid-19'la mücadele eden birçok ülkeye ABD ve İsrail tarafından ekonomik yaptırım uygulanmasını, katliamları, toplu işçi kıyımlarını ve siyasi suçluların tahliyesini kınadı.

Örgüt, ayrıca kırsal kesimin ekonomik koşullarını ve çiftçilerin sürekli suçlanmasını deşifre etme ve bunlara karşı ses olma çağrısında bulundu.

'Kapitalizm yeniden sorgulanmalı'

Birçok ülkede pandemi döneminde halklara karşı faşist, cinsiyetçi ve askeri uygulamaların arttığına dikkat çekilen açıklamada, mevcut krizle birlikte dayatılan ve insanların hayatlarıyla ödediği kapitalizmin yeniden sorgulanmasının gerekliliğine işaret edildi.

Örgütün hükümetlere yaptığı çağrılar arasında IMF ve Dünya Bankası'nın son 50 yıldır dayattığı neoliberal politikaların reddedilmesi ve bu kurumlara olan borç ödemelerinin durdurularak yerine sağlık, eğitim ve tarım sektörüne yatırım yapılması bulunuyor.

Açıklamada, "Özelleştirilmiş kamu hizmetlerini yeniden kazanmak gibi bir vazifemiz var. Kamuculuğu tasfiye eden hükümetler, şimdi bu ölümcül hatanın sonuçlarıyla yüzleşiyorlar" denildi.