Venezuela’ya sızmaya çalışan darbeci grup engellendi

Pazar sabahı silahlı bir grup Venezuela’ya sızmaya çalıştı, Venezuela güvenlik güçleri grubu durdurdu. 8 üyesinin öldürüldüğü grup ABD bağlantılı olabilir. Latin Amerika ilericileri, girişimi kınadı.

Dış Haberler

Venezuela hükümeti, 3 Mayıs Pazar günü, deniz yoluyla ülkeye sızmak isteyen bir grup paralı askerin sızma operasyonunu suya düşürdüğünü duyurdu. Venezuela hükümetinin açıklamasına göre amacı Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek olan gruptan 8 kişi öldürüldü.

İçişleri Bakanı Nestor Reverol, grubun Venezuela’nın komşusu Kolombiya’dan denize açıldığını, şafak vaktinden önce sürat tekneleriyle La Guaira eyaleti kıyılarına çıkmayı hedeflediğini ancak saldırıyı askerî ve polis özel harekat birimlerince engellediklerini söyledi. 

Öldürülen sekiz kişinin dışında en az iki saldırgan gözaltına alındı. Saldırganların tamamının yakalanıp yakalanmadığı da bilinmiyor. Venezuela devleti, çıkarmanın yapılmaya çalışıldığı, başkent Karakas’a bir saatlik mesafede bulunan Macuto sahili civarında kara, hava ve deniz yoluyla arama faaliyetlerine başladı.

Kolombiya hükümeti, olayla herhangi bir ilgisinin olmadığını duyurdu. ABD hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmış değil.

Ancak kimi veriler, çıkarmada ABD’nin rolü olabileceğine işaret ediyor. Maduro’nun partisi PSUV’nin başkan yardımcısı Diosdado Cabello, operasyonda öldürülenlerden birinin Roberto Colina olduğunu duyurdu.

Colina, eski bir Venezuela ordusu subayı ve emekli general Cliver Alcala’ya yakın bir isim. Alcala, Mart ayında Kolombiya’da ABD’nin Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) ajanlarına teslim olmuş ve New York’a götürülmüştü. Alcala burada uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanıyor.

Öte yandan, PSUV Başkan Yardımcısı, gözaltına alınan iki kişiden birinin DEA ajanı olduğunu duyurdu. Bu kişinin ABD vatandaşı olup olmadığına dair henüz net bir bilgi yok.

Venezuela Komünist Partisi (PCV), saldırının “ABD ve Avrupa emperyalizminin Venezuela’ya karşı yürüttüğü geleneksel olmayan ve çok yönlü savaşın bir parçası” olduğunu söyledi. Konuya dair yaptığı açıklamada PCV, olayın, Kolombiya’nın bölgedeki istikrarı bozma girişimlerine alet olmayı sürdürdüğüne dair bir işaret olduğunun altını çizdi.

Komünistler, “Tüm halkımız alarm durumuna geçmeli, kolektif istihbaratımızı genişletmeli ve derinleştirmeliyiz” dedi. 

Konuya dair açıklama yapan bir diğer parti Peru Komünist Partisi (PCP) oldu. Açıklamada saldırı girişimi kınanırken, Kolombiya halkına da, topraklarının Venezuela’ya yönelik saldırılar için kullanılmasını reddetme çağrısı yapıldı.