Ukrayna'da antisemitizm: Polisten Yahudi cemaat üyelerinin ifşası girişimi

Ukrayna'nın Kolomyya kentinde bir polis, Yahudi cemaat liderinden 'çok uluslu ve etnik suç örgütleriyle mücadele' adı altında cemaat üyelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini istedi. Yahudi liderler ve ülkedeki bazı siyasetçiler olaya sert tepki gösterdi.

Dış Haberler

Ukrayna'nın Kolomyya kentinde, polisin "organize suçla mücadele" adı altında Yahudi cemaat liderinden, üyelerin adları ve adreslerinin ifşasını talep ettiği bir mektup ortaya çıktı.

RT'de yer alan habere göre, ülkenin batısında bulunan İvano-Frankivsk bölgesindeki kentte polis, şubat ayı ortasında cemaat lideri Yakov Zalishchiker'e mektup gönderdi. Polisin söz konusu mektupta Ortodoks Yahudi cemaat üyelerinin ve "Yahudi kökenli" üniversite öğrencilerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini istediği belirtildi.

Mektupta, söz konusu verilerin "çok uluslu ve etnik suç örgütleriyle mücadelede gerekli" olduğu öne sürüldü. Ukrayna Yahudi Komitesi Direktörü Eduard Dolinsky, söz konusu mektubun ve Zalishchiker'in ret cevabının fotoğraflarını dün yayınladı.

Yahudi Telgraf Ajansı'na konuşan Dolinsky, "Bu tam anlamıyla bir rezillik ve açık bir antisemitizm. Bunun emniyet teşkilatından gelmesi özellikle tehlikeli. Teşkilatın işlediği bu suçla mücadele etmemiz gerekli" dedi.

Mektubu gönderen polisin düzenli olarak, Naziler adına Yahudileri, Polonyalıları ve diğer etnik grupları katleden Ukraynalı milliyetçileri güzelleyen haberler paylaştığı kaydedildi.

Siyasetçilerden tepkiler

Bazı Ukraynalı siyasetçiler, ortaya çıkan mektuba tepki göstererek, olayın Holokost'u hatırlattığını vurguladı. Facebook hesabından paylaşım yapan milletvekili Maks Buzhansky, "Önce Ivano-Frankivsk Belediye Başkanı SS Gönüllü "Galicia" Birliği'nin eski askeri için Nazi üniformalarıyla cenaze töreni düzenliyor. Şimdi de bir yerel polis, bölgede yaşayan Yahudilerin listesini talep ediyor. Bunlardan ne bekliyorsunuz?" diyerek tepkisini gösterdi.

Buzhansky'in bahsettiği cenaze töreni Ocak ayında eyaletin başkentinde gerçeklemişti. Ukraynalı milliyetçi gönüllülerden ve Nazi gizli polis görevlilerinden oluşan Waffen-SS birliğinde görev yapmış bir eski askerin cenazesi devlet töreniyle gerçekleşmişti. Cenazeye kent yönetiminin üst düzey yetkilileri katılmış ve cenazede birliğin bayrakları ve üniformaları taşınmıştı.

Ukrayna'nın önde gelen hukukçularından Andrey Portnov da, olaya ilişkin "Neden kendinize 'yedek polis' diyerek üniformanıza Wehrmacht logosu koymuyorsunuz? Bu aptalların feleği şaşmış" açıklamasında bulundu.

Kent yönetimi Yahudi mezarlığını park yapmaya çalışıyor

60 bin nüfuslu Kolomyya kentinde Zalishchiker liderliğindeki Yahudi cemaati 81 üyeden oluşuyor. Cemaat, birinin tarihinin 17. yüzyıla dayandığı üç Yahudi mezarlığının statüsü için kent yönetimine karşı hukuki mücadele sürdürüyor. Kent yönetimi, 2018 yılında söz konusu mezarlarını park yapmayı gündeme getirmişti. Zalishchiker, bu hamleyle mezarlıklardan birinde haç heykeli yapılmasının meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirtmişti. 2017 yılında bazı milliyetçi gruplar, söz konusu mezara haç heykeli dikmişti.