Sahibine küsme kuralı orada yok: Akropolis manzarasını engelleyen otelin üst katları yıkılacak

Yunanistan’da tarihi Akropolis manzarasını engelleyen bir otelin en üst iki katının yıkılmasına karar verildi. Tarihi yarımadanın manzarasını engelleyen Zeytinburnu'ndaki ikiz kuleler ise yıkılmamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan sahibine küstüğünü açıklamıştı.

Dış Haberler

Yunanistan'ın başkenti Atina'da tarihi Akropolis'in görünmesini engelleyen otele yönelik şikayetleri haklı bulan Arkeoloji Konseyi, otelin son iki katının yıkılmasına karar verdi.

The Guardian’ın haberine göre, Yunanistan merkezli yatak üreticisi Coco-Mat şirketine ait olan ve nefes kesen terasıyla pazarlanan otel, geçtiğimiz yıl kapılarını açmış ve on katlı yapının kendi manzaralarını engellediğini iddia eden bölge sakinlerinin tepkisiyle karşılaşmıştı. 

Ülkenin antik eserlerin korunması konusundaki en yüksek danışma mercii olan Merkezi Arkeoloji Konseyi (KAS) tarafından alınan kararı ‘‘son derece cesurca bir karar’’ şeklinde yorumlayan Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis,‘‘Akropolis bizim ruhumuz ve kalbimiz, kültürel mirasımızın vazgeçilmez bir parçası. Herkesin ondan yararlanabilmesi çok önemli’’ diye konuştu.

Nisan ayında Akropolis’in güneyindeki Makriyianni bölgesi sakinleri, internet üzerinden bir imza kampanyası başlattı ve birkaç gün içinde 23 bin imza topladı. Arkeoloji Konseyi tepkilerin yükselmesi üzerine beklenmedik bir toplantı gerçekleştirerek, altı saat süren bir tartışmanın ardından, oybirliği ile milyonlarca avroya mal olan yapının, Batı demokrasisinin simgesinin korunması adına alçaltılması gerektiğine karar verdi.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, şirkete tazminat ödenmesinin gündeme gelebileceğini, ancak KAS’ın otelin 24 metreden daha yüksek olamayacağı yönündeki kararının kesin olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın en yüksek mahkemesi olan Devlet Konsey’i ise aldığı kararla gelecekte bölgede inşa edilecek binaların 21 meterede daha yüksek olamayacaklarına hükmetti. 

Kampanyayı düzenleyen bölge sakinlerinin avukatı Andreas Papapetropoulos, ‘‘her iki karar da muazzam bir zafer, sivil toplumun gücüne ve insanların birleştiklerinde neler yapabildiklerine tanıklık ediyor diye konuştu.

Yunanistan 2012 yılında, iktisadi krizin ortasında, ‘‘yeşil’’ standartları karşılamaları halinde daha büyük ve yüksek binaların inşa edilmesine izin verilen yeni bir yasa çıkarmış, fırsatı değerlendiren şirketler başkentte çok sayıda inşaat başlatmıştı.