Rusya’dan ABD’ye Zafer Günü mesajı tepkisi: Ciddi bir konuşma yapacağız

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray’ın Zafer Günü mesajında SSCB’yi anmamasını tarihi çarpıtma girişimi olarak not ettiklerini, ABD’li yetkililerle bu konuda ciddi bir konuşma yapmayı planladıklarını açıkladı.

Haber Merkezi

Rusya, Beyaz Saray’ın Zafer Günü mesajında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden (SSCB) söz etmemesine tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’nin bu tutumunun tarihi çarpıtma girişimi olduğu ve Moskova tarafından not edildiği belirtildi.

Beyaz Saray, 9 Mayıs Zafer Günü’nün 75. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin yenilgiye uğratılmasında SSCB’nin büyük rolünden söz etmemişti.

'Ne cesaretleri ne istekleri var'

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “ABD yetkilileri Kızıl Ordu’nun ve Sovyet halkının tartışılmaz rolünün ve insanlık adına gösterdikleri devasa özverinin hakkını verme konusunda ne cesaret ne de istek sergilediler” denildi.

Açıklamada mevcut siyasi tercihlere göre tarihsel olguları görmezden gelmenin kabul edilemeyeceği kaydedilerek “Bu konuda ABD’li yetkililerle ciddi bir konuşma yapmayı planlıyoruz” denildi.

Beyaz Saray’ın mesajında Alman faşizmine karşı savaşta 27 milyon insanını kaybeden Beyaz Saray’ın “8 Mayıs 1945’te Amerika ve Büyük Britanya Nazilere karşı zafer kazandı” şeklindeki açıklaması sosyal medyada da tepkilerle karşılaştı. Birçok Twitter kullanıcısı Berlin’e Kızıl Ordu’nun girişiyle Nazizmin yenilgiye uğratıldığını Trump’a bir kez daha hatırlattı.

'Hesaplanmış bir hakaret'

Russia Today’in haberine göre American Üniversitesi’nde Nükleer Çalışmalar Enstitüsü Başkanı ve tarih profesörü Peter Kuznick, modern ABD tarihine bakıldığında Beyaz Saray’ın bu mesajının şaşırtıcı olmadığını belirterek “Problem şu ki Amerikalıların çoğuna okullarda ve medya tarafından bu öğretildi. Amerikalılara İkinci Dünya Savaşı’nı kimin yendiğini sorarsanız çoğu size ABD diyecektir” dedi.

Eski bir ABD diplomatı olan Jim Jatras ise Beyaz Saray’ın açıklamasını “hesaplanmış bir hakaret” olarak niteledi. ABD'de nüfusun çoğunluğunun tarihsel mitlerle yanıltıldığını ifade eden Jatras, bu mitlerden birinin savaşın başlamasından 5 yıl sonra ABD askerlerinin Normandiya çıkarmasıyla Avrupa’yı kurtardığına dair mit olduğunu, bir diğerininse ABD’nin Japonya’ya attığı nükleer bombalarla “hayatları kurtardığı” miti olduğunu kaydetti.