Patronların sandığından 'kemer sıkma' çıktı: Aman 'Şimşek programı'na zeval gelmesin

Yerel seçimleri değerlendiren patronlar, ekonomide kemer sıkma programının sekteye uğramamasını istedi.

Haber Merkezi

Türkiye haritasının turuncudan kırmızıya döndüğü yerel seçimlerin ardından patron örgütleri ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Patronlar kulübü TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada kazanan tüm adaylar tebrik edildi ardından "Yerel seçimlerin ardından ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanarak daha gelişmiş, saygın, adil ve çevreci Türkiye hedefine ulaşmak üzere elbirliğiyle çalışmalıyız" denildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran'sa “Türkiye ekonomisinin ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması, sorunların çözülmesi ve kalıcı gelişmeyi sağlayabilmek için de vergi konusu başta olmak üzere yapısal reformların hayata geçirilmesine odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da yapısal reformların gerçekleşeceği bir dönemin başlaması talebinde bulundu.

Nedir bu yapısal reformlar?

TÜSİAD, ATO ve ASO'nun talep ettiği "yapısal reformlar"ın evrensel bir tanımı yok. Ülkesine ve koşullara göre değişiyor. Türkiye'deyse bugün "sıkı bütçe ve para politikaları, istihdamın desteklenmesi, iş piyasasının düzenlenmesi, yabancı sermayenin güveninin yeniden kazanılması" anlamına geliyor.

Sıkı maliye ve bütçe politikası kamu hizmetlerine daha az kaynak ayırılması, istihdamın desteklenmesi işsizlik fonunun patronlara yağmalatılması, iş piyasasının düzenlenmesi esnek ve güvencesiz çalıştırmanın artırılmasına denk düşüyor.

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez yaptığı açıklamada, “Bizim gündemimiz toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iklim krizi, yeşil dönüşüm, dijitalleşmede Avrupa’daki rakiplerinin gerisinde kalan KOBİ’lerimiz, yanı başımızdaki savaşlar, ihracat pazarlarımızdaki durgunluk, mülteci sorunudur” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur da “finansmana erişimin kolaylaştırılması” diyerek düşük faizli kredilere, “enflasyon kur makasının daraltılması" diyerek de yüksek kura işaret etti.

Ekonomi yönetimi 'devam' dedi

Seçimlerde AKP'nin birinci parti konumunu kaybetmesinin ardından iktidarın verdiği ilk mesaj "mevcut ekonomi programına devam" oldu. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, orta vadeli programı kararlı bir şekilde uygulayacaklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Eylül 2023’te açıkladığımız OVP’yi güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız” dedi.