Muhammed Orhan'a tutuklama kararı: 'Delil yok, göz ile takip diye bir gerekçe uyduruldu'

Tutuklanmasına karar verilen Muhammed Orhan'ın avukatı soL'a konuştu. Avukat, "Müvekkilim protestonun içerisinde değildi, kolluk kuvvetleri tarafından hiçbir soru sorulmadan gözaltına alındı" dedi.

Haber Merkezi

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oyların yüzde 55'ini alarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın, seçme ve seçilme hakkının elinden alınması kentte protestolara neden oldu.

Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı AKP'nin adayı Abdulahat Arvas'a verme kararının ardından gerçekleşen protestolarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İki polis tarafından gözaltına alındığı sırada fotoğraflanan ve gülümsemesi nedeniyle sosyal medyada çokça paylaşılan 18 yaşındaki Muhammed Orhan hakkında tutuklama kararı verildi.

Muhammed Orhan'ın avukatı Diyar Keserci, tutuklama kararının ardından soL'a konuştu.

Orhan'ın gözaltına alındığı sırada protesto içerisinde yer almadığını ve protestolara katıldığını gösteren herhangi bir kamera kaydı bulunmadığını belirten Keserci, "Kolluk görevlisinin göz ile takibi' diye bir gerekçe uyduruldu ve bugün tutuklaması yapılan herkes için bu gerekçe gösterildi" dedi.

'Büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız'

Keserci, protestolar kapsamında yüzlerce kişinin gözaltına alındığını ve gözaltına alınanların bir kısmının ise savcılık tarafından tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiğini aktardı. Tutuklama talebiyle sevk edilen kişiler arasında müvekkili Orhan'ın da bulunduğunu belirten Keserci, hakimliğe sevk edilen herkesin tutuklanmasına karar verildiğini ifade etti.

Müvekkili Orhan'ın Cumhuriyet Caddesi'nde gözaltına alındığını aktaran Keserci, "Müvekkilim aslında herhangi bir protestonun içerisinde de değildi, işine gitmeye çalışırken kolluk kuvvetleri tarafından hiçbir soru sorulmadan doğrudan gözaltına alındı" dedi.

Orhan'ın protestolara katıldığını gösteren herhangi bir kamera kaydı bulunmadığının altını çizen Keserci, "Bugün tutuklaması yapılan herkes için 'kolluk görevlisinin göz ile takibi' diye bir gerekçe uyduruldu ve bugün tutuklaması yapılan herkes için bu gerekçe gösterildi. Tutuklananların sayısı 10'dan fazla" diye konuştu.

Keserci, karara itiraz edeceklerini belirtti ve "Ancak büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Gerekçesiz bir şekilde, kuvvetli suç şüphesi de  herhangi bir tutuklama nedeni de yokken doğrudan müvekkilimin tutuklanmasına karar verilmiştir" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.