İtalya kısıtlamaları gevşetiyor

İtalya'da Covid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların gevşetilmesine yönelik planlar açıklandı.

Dış Haberler

The Guardian’ın haberine göre, İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, ülkede yedi haftadır yürürlükte bulunan kısıtlamaların aşama aşama kaldırılmasını öngören planları kamuoyuyla paylaştı. ‘‘Eğer İtalya’yı seviyorsanız, mesafenizi koruyun’’ diyen Conte, koronavirüs enfeksiyon eğrisinin tekrar yükselişe geçebileceği uyarısında bulundu.

Sanayi açılıyor, okullar kapalı

Pazar gecesi itibarıyla Covid-19 kaynaklı 260 yeni ölüm kaydedildiği belirten Conte bunun 14 Mart’tan bu yana görülen en düşük sayı olduğunu söyledi.

Conte’nin açıkladığı planda okulların Eylül ayına kadar kapalı kalması öngörülürken, insanların hareketleri de kısıtlı kalmaya devam edecek.

İthalat için mal üreten fabrikalar ve kamusal inşaat projeleri Pazartesi gününden itibaren çalışmaya başlarken, sanayinin geri kalanının genel karantinanın sona ermesinden sonraki gün, 4 Mayıs’ta açılacak.

Conte, yurttaşlara yedi haftalık karantina sürecinde yaptıkları fedakârlıklar için teşekkür ederek, ‘‘ikinci aşama’’nın virüsle birlikte yaşamayla ilgili olacağını dile getirdi. En az bir metrelik güvenli mesafe kuralına riayet edilmesini isteyen Başbakan, aile içinde bile bu kurala uyulması gerektiğini, uzmanların her dört vakadan birinin aile içinde bulaştığını belirttiklerini söyledi.

Seyahat kısıtlaması sürüyor

Plan çerçevesinde İtalyanlar maske takmak koşuluyla akrabalarını ziyaret etmek üzere kendi bölgelerinde seyahat edebilecekler, fakat iş, sağlık ya da diğer acil durum gerekçeleri dışında bölgeler arası seyahatlere izin verilmeyecek.

Park ve bahçeler de 4 Mayıs itibarıyla açılacak ve sosyal mesafe kurallarına uyulması koşuluyla yürüyüş ve benzeri dış mekân aktiviteleri gerçekleştirilebilecek.  Ancak vatandaşların evlerinden ayrılma nedenlerinin belirtildiği bir belge taşımaları gerekecek. Sınırlı hizmet verecek toplu taşıma araçlarında da maske takmak zorunlu olacak.

Müzelerin, sanat galerilerinin, kütüphanelerin ve dükkânların 18 Mayıs’tan, bar, restoran ve kuaförlerinse 1 Haziran’dan itibaren açılması planlanıyor.