İkinci dalga için hazırlık yapılmalı: Toplumsal bağışıklık düzeyi çok düşük

İkinci dalga kaçınılmaz görünüyor. Dolayısıyla ülkeler sıkı karantina önlemleri ve koruyucu ekipman stoğu konularında şimdiden hazırlık yapmalılar, zira ilk atakta her ikisinde de performansları çok kötüydü. Ancak kâr odaklı sistem önceliği yine buraya vereceğinden emekçilerin oluşturacağı basınç kritik hale geliyor.

İlker Belek

Salgının başından beri toplumsal bağışıklık düzeyi konusu hep tartışıldı.

Yeni bir salgın dalgasından korunmak için gerekli düzeyin %60-80 arasında olduğu belirtiliyor. Bu oran hastalığın R0 katsayısıyla ilişkili.

Toplumsal bağışıklık ya aşıyla (yani bilimle) ya da hastalığın yaygın olarak geçirilmesiyle (yani virüsün kendisi tarafından) sağlanacak.

Aşı henüz ufukta yeni belirmeye başladı ve kısa süre içinde yaygın şekilde uygulanması olanaklı görünmüyor.

Acaba virüsün kendisi şimdiye kadar ne düzeyde bağışıklık sağladı?

Önlem almamış ülkelerde bile toplumsal bağışıklık düzeyi çok düşük

Bilindiği gibi İsveç ve İngiltere karantina önlemlerini çok sınırlı şekilde uyguladılar. Bu nedenle bu ülkelerdeki toplumsal bağışıklığın yüksek düzeyde olması beklenir. Eğer böyleyse ilk dalgadan en çok etkilenenler arasında yer alan bu iki ülke ikinci dalga için en avantajlı konumda olacaklar. Aynı şey ABD, İspanya gibileri için de söylenebilir.

Ancak durum böyle değil.

Mayıs ayı içinde yapılmış son çalışmalar enfeksiyonu geçirenlerin oranının Stokholm’de  %7,3, Londra’da %17, New York’ta %20, Madrid’de %11, Barselona’da %7 olduğunu gösteriyor.

Bunların tümü salgından en çok etkilenmiş olan kentler, buna rağmen hastalığın geçirilmesiyle oluşmuş toplumsal bağışıklık oranları çok düşük.

Üstelik tam bu noktada bir sorun daha var: Acaba hastalığın geçirilmesiyle kazanılmış bağışıklık ne kadar süre devam edebilecek? Bu soruya yanıt verebilmek için tekrarlayan seroprevalans araştırmalarına gerek var.

İkinci dalga için hazırlık gerekiyor

Bir yandan önümüzdeki kış aylarında uygulamaya girebilecek olan aşı, bir yandan da hastalığın geçirilmesine bağlı toplumsal bağışıklık düzeyinin yine aynı döneme kadar bir miktar daha yükselme ihtimali izleyecek atağın şiddetini azaltıcı etki gösterecektir.

Ancak yine de ikinci dalga kaçınılmaz görünüyor.

Dolayısıyla ülkeler sıkı karantina önlemleri ve koruyucu ekipman stoğu konularında şimdiden hazırlık yapmalılar.

Zira ilk atakta her ikisinde de performansları çok kötüydü.

Öte yandan, kapitalist düzenin ikinci dalga sırasında da karantina uygulaması noktasında ilkinden farklı davranmayacağı çok açık. Çünkü burjuvazi kârının sürekli artmasını ister.

Bu nedenle gerekli halk sağlığı önlemlerinin hayata geçirilmesi açısından işçi sınıfının oluşturacağı basınç kritik önemde olacak.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/05/28/upshot/coronavirus-herd-immunity.html

https://theconversation.com/herd-immunity-in-europe-are-we-close-139253