Eskişehir’de AKP yüzde 40’ı göremedi, CHP ‘üçte üç’ yaptı

AKP’nin Eskişehir adayı Nebi Hatipoğlu, güçlü görünen bir adaydı. Ancak Türkiye’deki beklenmedik durum, Eskişehir’de de görüldü. AKP, Büyükşehir’de son iki yerel seçimde aldığı oyun altına düştü.

Haber Merkezi

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin oyları beklenmedik şekilde geriledi. CHP, 1977’den bu yana ilk kez birinci parti oldu. 

Seçimden önceki süreçte Eskişehir; İstanbul, Ankara ve diğer birkaç yerellikle birlikte tartışılan illerden biri oldu. Yirmi beş yıllık Yılmaz Büyükerşen dönemi, Ayşe Ünlüce’nin aday gösterilmesiyle birlikte son buldu. Ünlüce’nin CHP ve Eskişehirliler tarafından tanınmaması adaylığının açıklandığı dönemde tartışılmış ancak Ünlüce’nin bu durumu kısa sürede aştığı görülmüştü.

AKP’nin adayı ise 2023 Genel Seçimlerinde İYİP’ten Eskişehir milletvekili seçildikten altı ay sonra AKP’ye geçen, kentin tanınan sermayedarlarından Nebi Hatipoğlu oldu. Hatipoğlu’nun kentte tanınması ve geçmişte Eskişehirpor başkanlığı yapması kazanma ihtimalini güçlendiren etkenler olarak yorumlanmıştı. 

Ancak Hatipoğlu’nun kentteki durumu bundan ibaret değil. soL, Nebi Hatipoğlu’nun sahibi olduğu Europen fabrikasından bir işçiyle konuşmuş, işçiden Hatipoğlu’nun nasıl bir patron olduğunu dinlemişti. soL’a konuşan işçi Hatipoğlu’nun fabrika ortasında kendisini tanımayan bir işçiyi dövdürttüğünü, ek mesai ücretlerinin eksik ve elden yatırıldığını söylemişti

Ayrıca Nebi Hatipoğlu’nun seçim dönemindeki agresif tavırları da gündem olmuştu. Hatipoğlu, son olarak seçim günü kendisine soru soran gazetecileri azarlamıştı.

İlçelerin bir kısmı CHP’ye geçti, Büyükşehir’de AKP yüzde 40’ı göremedi 

Nebi Hatipoğlu’nun şansı her ne kadar yüksek görünse de 31 Mart seçimlerinde AKP, Eskişehir’de son dönemlerde almadığı kadar düşük bir oy aldı. 2019’da Eskişehir’deki altı ilçeyi kazanan AKP, bu sayıyı dörde düşürdü. 
Günyüzü’nde AKP-MHP’nin desteklediği Büyük Birlik Partisi kazanırken; daha önce AKP’de olan Sivrihisar ve Beylikova CHP’ye geçti. CHP’nin 2019’da kazandığı Han ilçesi ise AKP’ye geçti. 

Eskişehir’de merak edilen yerlerin başında merkezde bulunan iki ilçe, Tepebaşı ve Odunpazarı geliyordu. CHP; Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı’nda tekrar kazanarak “üçte üç” yaptı. 2009’dan beri Tepebaşı Belediye Başkanı olan Ahmet Ataç ve 2014’ten beri Odunpazarı Belediye Başkanı olan Kazım Kurt tekrar seçildi. 

Diğer taraftan AKP, “iddialı” gibi görünen bir adayla seçime girse de Büyükşehir’de yüzde 40’ı göremedi. Anadolu Ajansı verilerine göre Büyükşehir’de CHP yüzde 51,2 oy alırken, AKP yüze 37,8’de kaldı. Bu sonuç AKP’nin 2019 ve 2014 yerel seçimlerinin gerisinde kaldığını gösteriyor. 2019 yerel seçimlerinde yüzde 45,1 oy alan AKP, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 39 oy almıştı.