En gerçek 23 Nisan hediyesi: En Gerçek Masal

Yapıcılar dediğimizde önce akla Nâzım'ın şiiri geliyor, sonra da Flormar'ın direnişçi işçilerine Nâzım'ın bir şiirini adayan müzik grubu. Yapıcılar, 23 Nisan'da da çocuklara bir şarkı hediye etti: En Gerçek Masal.

soL

Yapıcılar, 23 Nisan günü çocuklara bir hediye sundu. Hediyeleri, bir şarkıydı: "En Gerçek Masal".

Bu en gerçek bayram hediyesi hakkında Yapıcılar'dan Günselin ve Kardelen'le, şarkının sözlerini yazan Tuluğ sorularımızı yanıtladı..

En Gerçek Masal şarkısını 23 Nisan'da çocuklar için paylaştınız. Sizce ne anlatıyor bu şarkı?

Günselin: 'En Gerçek Masal' Tuluğ Ünlütürk'ün aynı isimle yazdığı oyunun final şarkısı. Oyun, anne karnındaki iki bebeğin gelişimini, türlerin çeşitliliğini, evrimi anlatıyor. Metni ilk okuduğumuzda da çok heyecanlanmış ve parçası olmaktan mutluluk duymuştuk. Çocuklara sorular soran, sorgulatan ve sadece çocukların değil yetişkinlerin de izlediğinde keyif aldığı, öğrendiği bir oyun En Gerçek Masal. Bir süredir zaten Yapıcılar olarak çocuklara bir şarkı armağan etmeyi istiyorduk. Çocuk şarkısı denilince akla gelenlerden daha sıradışı bir çocuk şarkısı oldu 'En Gerçek Masal'. Sözleriyle, çok sesliliğiyle oldukça ayrışıyor. Soru sormanın önemini anlatıyor, boyun eğme diyor. Çocukların ufku zaten o kadar geniş ki sonrasında eğitim sistemiyle, toplumun şekillendirmesiyle soru sormaktan büyüdükçe vazgeçebiliyorlar ama aslolan değişmiyor ve büyüdükçe, bizler gibi yeniden sorular sormaya başlıyorlar.

Kardelen: Tüm bunların yanında çocukların birey olduklarını unutmamak gerektiğini düşünüyorum, onların da şarkıları olmalı ve bu şarkılar onlara yaşama sevinci, umut vermeli. Hatta belki bu şarkılar hayatlarını şekillendirirken kullanabilecekleri küçük yöntemler bile sunabilir. Şarkımızın, Tuluğ'un da büyük katkısıyla böyle bir yöntem sunabildiğini düşünüyorum. Yaşamı ve kendilerini keşfederken sorular sormalarının ilerletici olacağı ve asla boyun eğmemeleri gerektiği kulaklarına küpe olsun.

Peki karantina günlerinde bu şarkıyı kaydetmeye nasıl karar verdiniz?

Günselin: Koronavirüs salgınından hepimiz etkilendik. Ancak çocukların bu süreci yetişkinlerden daha farklı geçirdiğini düşünüyorum. Eminim ki birçok ebeveyn durumu çocuklarına anlattı ama yine de bahar geldi, havalar güzel ve çocuklar evlerde sıkışıp kaldı. Önceden de dediğim gibi bir çocuk şarkısı üretme fikrimiz hep vardı. Çünkü 'nitelikli' çocuk şarkısı repertuvarı çok da geniş değil. Çocukları eğlendirebilecek, meraklandıran ve onların yanında olduğumuzu gösteren bu şarkıyı onlar evdeyken paylaşmanın bu eksikliği bir nebze de olsa kapatabileceğini düşündük. Bunu yaparken de şarkıyı yeniden düzenledik. Örneğin yaylı çalgılar eklendi şarkıya. Çoksesliliği önemsiyoruz ve bunları da ekledik. Yapıcılar rengini çaldı şarkıya diyebiliriz. Hepimiz evlerimizden kayıtlar aldık ve kolektif, çok eğlenceli ve umut dolu bir şarkı çıktı ortaya.

Kardelen: Bu şarkıyı kaydederken de çok sevinçliydim, şimdi dinlerken de öyleyim. Çocuklar hep çok tatlıdır buna hiç kimse itiraz edemez sanırım, kendi adıma bir çocukla vakit geçirmek inanılmaz keyif verici olabiliyor. Öğreniyor olma halleri, saf oluşları hoşumuza gider, bazen komik gelirler bazen de bizi çok şaşırtırlar. Aslında çocuklar için şarkı yapmak hem zor hem de kolay. Zor çünkü biz büyükler için çok geride kalmış bazı duyguları, anları yani çocukluğumuzu hatırlamamız gerekiyor. Aynı zamanda kolay, çünkü çok sade ve berrak bir dil, melodiler ve küçük tatlı motifler ekleyerek keyifli bir üretim süreci geçiriyorsunuz. Bu deneyim her anlamda bizim için çok değerliydi.

Oyunun yazarına soralım. Yapıcılar’la çalışmayı nasıl tarif edersin ve En Gerçek Masal'ı onlardan dinlerken ne hissettin?

Tuluğ: Yapıcılar büyük bir zenginlik demek benim için. Oyunlara kattıkları da "şarkı bestelemek, söylemek" kadar olmadı hiçbir zaman. Dönüştürdüler, ilerlettiler, bütünlediler. Onlara teslim edeceğimi bildiğim için belirgin bir özgürlük hissiyle, çekincesiz, esirgemeden yazıyorum. "Bir işin ucundan tutmak", kendi metnimin ederi bu onlarlayken. Ve bu yüzden çok mutluyum. En Gerçek Masal'ın üç şarkısını da Cem besteledi. Günselin'in sesi sadece son kayıtta değil, sahnede de hep yanımızdaydı, güven verdi. Sabah üçte Cem'in aradığını hatırlıyorum, oyunun ikinci şarkısını besteliyordu, "annemi özledim" dedi telefonda, ağlıyordu. Final şarkısını kaydettiklerinde benden daha heyecanlıydılar. O heyecanı yıllardır birbirimize bulaştırıp duruyoruz sanırım. İşin sırrı bu, kolektif merakımız ve heyecanımız koronadan daha bulaşıcı. En Gerçek Masal'ın tutunduğu da o merak ve heyecandı zaten. O yüzden başından itibaren hepimizin oyunuydu.

Peki sonrasına ilişkin bir şey söylemek ister misiniz?

Günselin: Yapıcılar olarak, evlerde olmaya özen gösterdiğimiz bu süreçte üretimlerimize devam ediyoruz. 23 Nisan'da yeniden düzenleyerek paylaştığımız şarkımız bu sürecin ilk ürünü oldu. Bu üretimleri artırmak için tüm olanaklarımızla, kolektif aklımızla çalışıyoruz. Dinleyicilerimiz bizi takip etmeye devam etsin :)