Ek zam isteyen kamu emekçisi Ankara’ya sokulmadı: 'Sarı sendika istemiyoruz!'

Harb-İş İstanbul ve Eskişehir şubelerine üye işçilerin, Ankara'ya girişi önceden alınan Valilik iznine rağmen engelledi. Sendika başkanı da yasal basın açıklamasını hedef almıştı.

Haber Merkezi

Geçen yıl Mayıs ayında imzalan kamu 2023-2024 toplu iş sözleşmesindeki ücret artışlarının, yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı sebebiyle yenilenmesini isteyen işçiler ek zam istiyor.

Kamuda örgütlü Türk-İş'e bağlı çeşitli sendikaların üyesi işçiler ek zam talebini dile getirirken, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı fabrikalar ve tersanelerden de ses yükseldi.

Harb-İş üyesi savunma sanayi işçileriyle, birlikte Demiryol-İş üyesi işçiler de iki aydır ek zam talebiyle eylemler yapıyor.

Bu talep ve eylemleri önce görmezden gelen Türk-İş yönetimi, tepkilerin ardından Çalışma Bakanı ile görüştü. Üyelerinin ek zam istediğini iletti.

Ancak 27 Ocak'ta yapılması planlanan Harb-İş ek zam mitingi, "terör saldırıları" gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Bunun üzerine Harb-İş sendikasının 9 şubesinden ikisi Ankara'da eylem kararı aldı.10 Şubat günü Ankara Ulus Meydanı'nda yapılması planlanan basın açıklamasından, bir gece önce mesaj yayınlayan Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Soydan, eylemi düzenleyeleri işverenle görüşmeleri sabote etmekle suçladı. Soydan yerel seçimler öncesi sokakların karıştırılmak istendiğini, bu eylemde "terörist örgütlere" alan açıldığını savundu.

'İşçiler burada, Harb-İş nerede'

Tehditlere rağmen yola çıkan Harb-İş üyeleri, Ankara girişinde engellendi. Eskişehir ve İstanbul’dan otobüslerle hareket eden işçiler kolluk kuvvetleri tarafından durduruldu. İşçiler, durduruldukları alanda açıklama yaptı.

Hem Ulus Meydanı'nda, hem de Ankara ve Eskişehir girişlerinde toplanan Harb-İş üyesi işçiler "İşçiler burada, Harb-İş nerede", "Sarı sendika istemiyoruz" sloganlarını attı.