Çin Covid-19 aşısı çalışmalarında küresel iş birliğini geliştirecek

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı, ülkesinin Covid-19 aşısı bulmaya yönelik klinik çalışmalarda küresel iş birliğini güçlendireceğini açıkladı.

Dış Haberler

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı Wang Zhigang, Çin’in Covid-19 ile mücadelesine ilişkin resmi raporun ele alındığı Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi toplantısının ardından, aşı bulmaya yönelik yeni klinik çalışmalarda küresel iş birliğini güçlendireceklerini söyledi.

Aşı geliştirmenin yeni koronavirüsün üstesinden gelme çabalarındaki temel strateji olmayı sürdürdüğünü belirten Zhigang, ancak aşı geliştirmenin son derece zor olduğunu ve zaman aldığını belirterek, ‘‘aşı geliştirmenin cefası bazı bilim insanları tarafından kesin adımlar ve tekrarlar içeren bir dansla karşılaştırılmıştır’’ diye konuştu.

Basın toplantısı sırasında kamuoyu ile paylaşılan Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi tarafından hazırlanmış resmî rapordaysa, uluslararası toplumun birilerini suçlama ve virüsü siyasallaştırma çabalarına direnmesi gerektiği belirtilerek, küresel iş birliği çağrısı yapıldı. 

Resmî raporda ayrıca ABD’nin Çin’e yönelttiği pandemi ile ilgili bilgileri gizleme suçlamasına da yanıt verildi ve Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi başkanının ABD’li muadilini 4 Ocak gibi erken bir tarihte telefonla arayarak bilgilendirdiği ileri sürüldü.

Raporda açıklanan bilgilere göre, koronavirüs hastalarının tıbbi maliyeti, Mayıs ayı sonu itibariyle 1,35 trilyon yuanı (191 milyon dolar) geçmiş durumda.

ABD Çinli bilgisayar korsanlarının aşı çalışmalarını çalmak için siber saldırılar düzenlediğini iddia ederken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Dünya Sağlık Meclisi toplantısında, Çin’in geliştireceği aşıların, küresel kamu malı haline getirileceğini ve gelişmekte olan ülkelerde aşıların ulaşılabilirlik ve satın alınabilirliklerine katkıda bulunacağını açıklamıştı.