CHP'de Van skandalı çok büyümeden kapatıldı

Van büyükşehirde seçim sonuçlarına AKP'nin itirazının aynısını Saray ilçesinde de CHP'nin yaptığı ortaya çıkmıştı. Başvuruya imza atan CHP ilçe başkanının ihracına karar verildi.

Haber Merkezi

Van'ın Saray ilçesinde seçimi kazanan DEM Partili adayın "memnu haklarının incelenmesi" için başvuru yapan CHP Saray İlçe Başkan Yardımcısı Yasin Arslan’ın ihraç edilmesine karar verildi.

AKP'nin Van'da "terör soruşturması" bahanesiyle seçimleri kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınması yöntemini, Van'ın Saray ilçesinde CHP'nin de denediği ortaya çıkmıştı.

CHP Saray İlçe Başkan Yardımcısı Yasin Arslan tarafından ilçe seçim kuruluna yapılan başvuruda seçimi kazanan DEM Parti adayı Davut Acar’ın memnu haklarında bir sorun olup olmadığının incelenmesi istenmişti. Başvuru üzerine yapılan incelemede Acar’ın memnu haklarıyla ilgili bir sorun çıkmamıştı.

'Metni ben yazmadım' dedi

TELE1’e konuşan CHP Saray İlçe Başkanı Ekrem Yıldızbaş hasta olduğunu söylerken, vekaletini yardımcısı Yasin Arslan’a verdiğini açıklamıştı. Başvuruyu kendisinin yaptığını doğrulayan Arslan ise “Bana Van’a kayyum atandığını söylediler. Saray’da da kayyum atanmasına dair başvuru olursa diye yaptık. Ben kayyum atanmasına dair başvuru yapmadım. Belgeyi de okumadım zaten. Yetkili isimdim ben. Mühür de bendeydi. Metni de ben yazmadım ona da katılmadım. Başvuruyu gidip aday yapsın ben neden yapayım ki? Bunu da il sekreteri vasıtasıyla yaptım” demişti.

Başvuru kamuoyunda tepkiye neden olurken, başvuruda imzası olan ilçe başkan yardımcısı Arslan’ın ihraç edilmesine karar verildi.

Van'da neler olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığını kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının, Adalet Bakanlığı tarafından seçimden önceki cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala geri alındığı ortaya çıkmıştı. Van İl Seçim Kurulu da, Zeydan'ın seçimleri açık farkla kazanmasına rağmen mazbatanın AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verilmesi kararı aldı.

Kentte DEM Parti'lilerin sokağa çıkarak tepki gösterdiği karar iptal edildi. Başkanlık DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’a iade edildi.

Öte yandan kendi oyuna sahip çıkmak için sokağa çıkan Van halkına günlerce yapılan polis şiddetiyse hafızalara kazındı.

YSK, kararının gerekçesini bugün yazacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının DEM Parti'li Abdullah Zeydan'a verilmesine yönelik kararının gerekçesini yazacak.

YSK Başkanı Ahmet Yener, Kurula girişi sırasında gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, dün aldıkları karara ilişkin gerekçeyi bugün yazacaklarını bildirdi.