ABD'li senatör: Çin'in Covid-19 aşı çalışmalarımızı engellediğine ilişkin deliller var

ABD Senatörü Rick Scott, Çin'in Covid-19 aşısı çalışmalarını engellediği iddialarına ilişkin 'Çin'in bizi sabote etmeye ve yavaşlatmaya çalıştığına dair elimizde deliller var' dedi.

Dış Haberler

ABD Senatörü Rick Scott, Çin'in ülkesindeki Covid-19 aşısı çalışmalarını engelleme girişiminde bulunduğuna dair ellerinde kanıt olduğunu öne sürdü.

BBC TV'ye konuşan Scott, "Bu aşıyı geliştirmek zorundayız. Ne yazık ki, komünist Çin'in bizi sabote etmeye ve yavaşlatmaya çalıştığına dair elimizde deliller var" dedi.

Çin'in ABD'nin aşıyı geliştirecek ilk ülke olmasını istemediğini söyleyen Scott, "Çin, ABD'lilere ve bence dünya genelindeki demokrasiye düşman olma kararı verdi" diye konuştu.

Delillere ilişkin detaylı bir bilgi vermeyen Scott, söz konusu delillere istihbarat toplulukları tarafından ulaştıklarını belirtti.

Scott, "Ekonomimizin yeniden canlanması adına bu aşı hepimiz için büyük önem taşıyor. Aşıyı ilk olarak ister İngiltere bulsun, ister biz bulalım, paylaşacağımızı düşünüyoruz. Komünist Çin'se paylaşmayacak" dedi.

2011-2019 yılları arasında Florida Valiliği yapan Cumhuriyetçi Senatör Scott, Senato'nun en büyük Çin karşıtlarından biri olarak biliniyor. Scott, daha önce ülkede bulunan tüm Çin ürünlerini boykot etme çağrısında bulunmuş ve ABD'deki tüm Çin vatandaşlarının casus olduğunu iddia etmişti.

Çin'le "yeni Soğuk Savaş" dönemine girildiğini düşünen Scott, koronavirüs pandemisi nedeniyle Çin'i suçlamaya devam ediyor. Scott, geçen ay ABD'nin koronavirüs aşısı araştırmalarını "Pekin yönetiminin müdahalesinden korumaya" yönelik bir yasa tasarısı sunmuştu. Tasarı,  ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın ABD'deki Covid-19'a yönelik araştırmalarda yer alan veya bu araştırmalara erişimi olan Çinlilere yönelik "devamlı denetleme" yapılmasını öngörüyordu.

Trump yönetiminin koronavirüs pandemisinin dünyaya yayılmasına ilişkin Çin'i suçlamasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmiş durumda.

ABD Başkanı Donald Trump da, ortaya herhangi bir kanıt sunmadan, koronavirüsün Çin'in Vuhan kentindeki laboratuvarda ortaya çıktığını ileri sürmüştü.

FBI ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı da, geçen ay ABD'li kurumların Covid-19'la ilgili araştırmalarının Çin bağlantılı hackerların hedefi olma ihtimaline yönelik ortak bir soruşturma başlattıklarını açıklamıştı. İki ajans, Çinli hackerların Covid-19 aşısı, tedavisi ve testiyle ilişkili fikri mülkiyet ve kamu sağlığı verilerini çalma girişiminde bulunduğunu tespit ettiklerini iddia etmişti.

Çin hükümeti, söz konusu suçlamaların tümünü reddetti. Çinli sağlık yetkilileri, geçen ay Covid-19'a ilişkin 5 aşı deneyinin gerçekleştiğini ve daha fazla deneyin yapılacağını kaydetti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, pandeminin yayılmasına ilişkin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülecek soruşturmaya destek vereceğini açıklamıştı. Şi, ayrıca Çin tarafından bulunacak olası Covid-19 aşısının tüm dünyada erişilebilir olacağı vaadinde bulunmuştu.

Trump, "Çin merkezli" hareket ettiği gerekçesiyle ülkesinin DSÖ'yle ilişkisini kestiğini açıklamıştı.