ABD'de protestocuların yıktığı heykellerin geçmişi şaşırtmıyor...

ABD'de ırkçılık karşıtı protestolarda heykellerin yıkılması Trump'ı kızdırırken, hedef alınan heykellerin ortak özelliği, hepsinin köleci geçmişe ait olmaları.

Dış Haberler

ABD tarihinden bazı siyasi figürlerin heykelleri hafta boyunca çeşitli eyaletlerde protestocular tarafından hedef alındı.

VoA'da yer alan habere göre, Wisconsin'da salı günü öğleden sonra protestocular, biri İç Savaş döneminde köleliği savunan Konfederasyon Ordusu karşısında yani Birlik Ordusu’nda savaşan bir albaya ait heykel olmak üzere iki heykeli devirmiş ve küçük çaplı da bir yangın çıkarmıştı.

Çarşamba günü öğleden sonra Wisconsin’ın Demokrat valisi Tony Evers, eyaletin başkenti Madison’da eyalet mülkünün korunması için Wisconsin Ulusal Muhafızı'nın devreye girmesi için harekete geçti.

Trump kızgın: Kararname hazırlıyor

Beyaz Saray'sa, ülkede ırkçılık ve polis şiddetinin protesto edildiği gösterilerde tahrip edilen tarihi figürlere ait heykellere, eski başkanların heykellerinin de eklenmesinin ardından kararname hazırlığı içinde.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’de tarihi anıtları ve heykelleri tahrip edenlere karşı sert adım atılacağının mesajını vererek bunun için bir kararname imzalayacağını açıkladı.

Trump, birkaç gündür eski başkanların heykellerinin tahrip edilmesine ilişkin açıklamalar yaparak, protestocuları sert sözlerle hedef alıyor.

Son olarak sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump, eski başkanlardan Andrew Jackson’ın heykelinin devrilmesi konusunda başkentin Demokrat Partili belediye başkanı Muriel Bowser’a "DC polisi işini yapmayarak bir heykelin tahrip edilip yıkılıp yakılmasına seyirci kaldı. Bu kişiler derhal tutuklanmalı. Ülkemiz için bir rezalet" diyerek tepki gösterdi.

Eski başkanların köleci geçmişleri

Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Park’ta at üzerindeki askeri üniformalı heykeli protestocular tarafından devrilen eski ABD Başkanı Andrew Jackson, 1829-1837 yılları arasında iki dönem görev yapmıştı.

Tennessee’de sahibi olduğu kölelere sert muamelede bulunduğu bilinen Andrew Jackson, 1830 yılında ABD’nin güney eyaletlerinde binlerce yerlinin topraklarından zor kullanarak çıkarılmasına neden olan yasayı imzaladığı için de tepki görüyor.

Batıya doğru püskürtülen çok sayıda yerlinin yolda hayatını kaybettiği bu olay ABD tarihinde ‘’Gözyaşı Yolu’’ olarak biliniyor.

California eyaletinin San Francisco şehrinde geçtiğimiz günlerde protestocular eski ABD Başkanı Ulysses Grant’in heykel ve büstlerini hedef almıştı. Konfederasyon Ordusu’nu yenilgiye uğratarak İç Savaşı sonlandıran general olan Ulysses Grant daha sonra ABD Başkanı olmuştu.

Protestocular Grant ve ailesinin köle sahibi olduğuna dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde San Francisco’da protestocular ayrıca bir parkta ABD'nin ulusal marşını yazan Francis Scott Key’nin heykelini hedef almışlardı.

ABD’nin ulusal marşındaki ‘’Özgürlerin Ülkesi’’ dizesinin sahibi olan Francis Scott Key o dönem aynı zamanda köle sahibiydi ve köle sahiplerinin böyle bir hakları olduğunu da mahkemede savunmuştu.

Muharip Anıtların Korunması Yasası 

ABD’de 2003 yılında yürürlüğe giren Muharip Anıtların Korunması Yasası uyarınca silahlı kuvvetlerde görev yapanların hizmetini anan anıt, heykel ya da levhaların tahrip edilmesi ya da tahribe teşebbüs edilmesi suç. Bu federal yasayı ihlal edenler, 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Trump da Beyaz Saray’daki basın toplantısında bu yasaya atıfta bulunarak ‘’Washington’da yaşananların ardından çok sayıda kişiyi gözaltına aldık. Buna ek olarak FBI ülke genelinde anıtlar, heykeller ve hatta binalara yapılanlar sebebiyle yüzlerce kişiyi soruşturuyor. Yani zaten yürürlükte olan çok güçlü yasalar var. Yasayı ihlal edenler için 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Bir gecelik eğlence için uzun bir zaman. Bana sorarsanız bu heykelleri deviren çoğu insanın heykelin ne olduğu ne ifade ettiğine ilişkin bir fikri yok’’ şeklinde konuştu.