'Seferihisar'da jeotermal sondajlar derhal durdurulmalıdır'

Seferihisar’a kurulmak istenen 14 adet jeotermal sondaj kuyusuna bölgede yaşayanların tepkisi sürüyor.

Haber Merkezi

İzmir Seferihisar’a bağlı Orhanlı, Yeniköy ve Kuyucak Mahalleleri sınırları içerisinde 14 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması çalışma başlatıldı.

Daha önce inşaata tepki gösteren ve jandarmanın engel olmaya çalıştığı köylülerin tepkisi sürüyor.

Konuyla ilgili Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu da bir açıklama yaptı.

"Daha önce birçok kez karşılaştığımız gibi jandarma, halkın yanında yer almak yerine jeotermal şirketinin yanında yer almış, köylülerin barışçıl eylemine izin vermemiştir" diyen EGEÇEP'in açıklaması şöyle:

"Jandarmanın, ekolojiyi ve yaşam alanlarını savunanlara karşı her zaman gösterdiği bu davranış asla kabul edilemez. Yetkilileri, bu yanlış tutumlarını bırakmaya davet ediyoruz. Demokratik bir ülkede herkes, fikrini söylemekte ve yaşam alanlarını korumak için demokratik tepkisini göstermekte özgürdür. Buna saygı duyulmalıdır.

Geçtiğimiz yıl, 33 jeotermal sahanın ihalesine halkın gösterdiği tepki, yetkililerce dikkate alınarak bu ihaleler iptal edilmişti. Doğru olan da bu idi. Ancak hemen ertesi gün bu sahaların, ihalesiz olarak ve sadece ruhsat bedeli karşılığı bazı şirketlere verildiği ortaya çıkmıştı. Bu şirketler hangileridir, ihalelerin iptal edilmesinin arkasında, sahaların bu şirketlere peşkeş çekilmesi mi yatmaktadır. Yetkililer, bu konuda kamu oyunda söylenen bu iddialara doyurucu ve gerçekçi bir yanıt vermek zorundadır.

Ege Çevre ve Kültür Platformu olarak Orhanlı halkının haklı direnişini destekliyoruz. Onlar, yaşam alanlarını korumak, sağlıklı bir çevrede yaşama haklarına sahip çıkmak için direniyorlar. Direnişleri, barışçıldır, meşrudur. İçerisinde yaşadıkları doğanın, bir şirketin keyfine terkedilmesini kabul etmiyorlar ve haklıdırlar."