Meksikalılar Obrador'un salgın yönetimini başarılı buluyor

Meksika'da yapılan bir anket, ülkede yaşayanların büyük çoğunluğunun Devlet Başkanı Obrador'un koronavirüs salgını yönetimini başarılı bulduğunu ortaya koydu.

Dış Haberler

Meksika'da yapılan bir ankete göre, Meksikalıların büyük çoğunluğu, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un koronavirüs salgınını başarılı bir şekilde yönettiğini düşünüyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, anket sonuçları, Obrador'un karantina uygulamasının Mayıs ayı sonuna kadar uzatılması kararının da çoğunluk tarafından haklı bulunduğunu gösteriyor.

Anket şirketi Buendia & Laredo'nun 549 Meksika vatandaşıyla 17-21 Nisan aralığında telefon üzerinden yaptığı anket sonuçlarına göre, bu kişilerden yüzde 73'ü, Obrador'un salgına karşı önlem çabalarını olumlu bulurken, yüzde 17'si aksi yönde düşünüyor.

Hükümetin karantina uygulamasını 30 Mayıs'a uzatma kararı, ankete katılanların yüzde 72'sinden destek alıyor.

Ankete katılanların yüzde 82'si, hükümetin koronavirüs yayılmasının önlemede başarılı olduğunu düşünüyor.

Ülkede cumartesi akşamı Covid-19 vaka sayısı 14 bin'e, virüs kaynaklı ölüm sayısı 1.300'ün üzerine çıkmıştı. Geçen hafta ölümlerin iki katına çıktığı ülkede hükümet, pandemini en ciddi aşamasına girdiklerini açıklamıştı.

Meksika Hükümeti, okulların ve hayati olmayan işletmelerin kapatılması talimatı vermiş, ancak sıkı bir sokağa çıkma yasağını gerekli görmemişti.

Ekonomi konusunda daha çekimser yanıtlar verildi

Ankete göre, Meksikalılar, Obrador'un salgın dönemindeki ekonomi yönetimi konusunda daha çekimser kalsa da, ankete katılanların yüzde 62'si hükümetin bu dönemde ekonomiye ilişkin doğru kararlar aldığını düşünürken, yüzde 32'si bu konuda hükümeti başarısız buluyor.

Obrador, salgının başlangıç döneminde hükümet tavsiyelerini bir kenara iterek, kalabalık toplantılara devam etmesi nedeniyle büyük eleştiri alan Obrador, salgının daha ileri aşamasında sıkı tedbir kararlarına başvurmak zorunda kalmıştı.

Ankete katılan 10 kişiden 7'sinin, Meksika'nın krizle mücadele için borca girmemesi konusunda Obrador'la aynı fikirde olduğu kaydedildi. Ancak ankete katılanların 3'te 2'si, aynı zamanda hükümetin şirketlerin vergi ödemelerini ertelemesi gerektiğini düşünüyor.

Buna ek olarak, ankete katılanların yüzde 71'i, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere destek vermenin, Obrador'un Tabasco kentindeki Dos Bocas limanında bulunan petrol rafineri projesine devam etmesinden daha önemli olduğu görüşünde.